Dünyanın en ilginç ve en salak boykotları...
Boykot sözcüğünün kökeninde, 19. yüzyılda İrlanda'da yaşanan bir olay yatar. Charles Boycott adlı bir İngiliz toprak sahibi, İrlanda'daki çiftçilere adaletsiz kira koşulları uyguladığı için köylüler tarafından tamamen dışlanmış ve ekonomik olarak zor durumda bırakılmıştır. Bu olaydan mülhem, belirli bir kişi veya kurumun ekonomik ve sosyal olarak izole edilmesine "boykot" denmeye başlanmıştır.
Boykot fiili ise elbette, Boycott olayından çok daha eskilere dayanır. Antik çağlardan itibaren topluluklar, adaletsiz gördükleri uygulamalara karşı ticareti keserek veya iş birliği yapmayarak tepki göstermiştir. Modern anlamda boykot, özellikle 19. ve 20. yüzyılda küresel ticaretin ve iletişimin gelişmesiyle daha yaygın hale gelmiştir.
Tarihe yön veren ve insanların hatırlayabileceği ilginç boykotlar vardır… Ülkelerinin ve insanlarının yararı için ‘düşmana’ karşı yapılmıştır…
Boston Çay Partisi (1773) adıyla bilinen boykot dünya tarihinde çok önemlidir. Amerikan kolonileri, çaya koyulan ağır vergilere karşı İngiliz çaylarını boykot etti. Sonunda Boston limanında büyük miktarda çay denize döküldü ve bu olay Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nın fitilini ateşledi.
Hindistan'da Kongre Partisi (1920'ler) İngiliz yönetimine karşı Hindistan'daki bazı İngiliz şirketleri ve yerel iş birlikçileri boykot etmiştir. Gandhi’nin Tuz Yürüyüşü (1930) olarak bilinen boykot da Hindistan’ın bağımsızlık sürecinde önemli bir adımdır… Mahatma Gandhi, İngilizlerin Hindistan’da tuz üzerindeki tekelini protesto etmek için halkı İngiliz tuzunu boykot etmeye çağırdı. Binlerce insan, deniz suyundan kendi tuzlarını üreterek bu tekele karşı koydu.
Montgomery Otobüs Boykotu (1955-1956) er fazla hatırlananlar arasındadır…ABD'de Rosa Parks’ın tutuklanmasının ardından başlayan bu boykot, siyahilerin ayrımcılığa uğradıkları otobüsleri........
© Haber7
