Veda Hutbesi Gözden Kaybolduğunda: Filtrelerden İslâm'a Uzanmak
İnternette işbirliklerinden habersiz olan işbirlikçi bir mekanizma var. Dini içerik üreticileri; yani çoğu talk-showcu, fenomen, cep hocası, story'ci, kötü komedyen, tık avcısı, ilgi odağı olmaya çalışan yarı-cambaz görünümlü tipler ile ateist hesaplar arasındaki iş birliğinden söz ediyoruz. Paylaşımları olduğu gibi ateist hesaplarca alıntılanıp sahte bir İslâm algısının hammaddesi olarak kullanılıyor.
Bir de internetin doğasından kaynaklanan sorunlar var. İslam hakkında bilgiye ulaşmanın basitleşmesi gibi. Ayetler, hadisler, yorumlar bir kaç tıkla elimizin altında örneğin. Kur’an mealleri, hadis arşivleri, hatta TikTok’ta fetva veren fenomenler birkaç saniyede karşımıza çıkıyor. Bir yanda orijinal kaynaklar (Kur’an ve Sünnet) diğer yanda dijital medya, sosyal platformlar ve popüler din yorumcuları. Dini nasıl, nereden, kimden ve ne şekilde öğrendiğimiz çok daha değerli hale geldi. Sadece dindar olmak çok geride kaldı ya da bilinçli olmak bir lüks değil, zorunluluk artık. "Hangi İslam'dan hesaba çekileceğini kavrayamadan bu dünyadan göçüp gitmek..." Yanlış dersin sınavına çalışmak gibi.
Aşağıda daha çok gençlere hitap eden ve öz-farkındalığı geliştirmeyi amaçlayan kolay bir soru dizisi var. Modern çağın çoğulcu, hızlı ve çoğu zaman yanıltıcı bilgi ortamında, hem dinî kavramlara vukufiyete hem de bu kavramların medya ve toplumsal bağlamda nasıl temsil edildiğine........
© Haber7
