menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sizce kârda mıyız, zararda mı?

16 1
22.06.2025

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun önceki gün gazetecilerle bir araya geldiği toplantının Yap İşlet Devret modeli de gündemiydi. Toplantının soru cevap bölümünde Uraloğlu’na; kamu özel sektör iş birliğiyle yapılan projelerin sözleşme süreleri bittiğinde ne olacağı soruldu. Malum YİD’ler özellikle muhalefetin eleştirileri oklarını yönelttiği bir mesele; şu kadar garanti para ödendi, şu kadar araç geçti…

Haklılık payı var mı?

Ben şahsen bu yöndeki eleştirilerin haksızlık olduğunu düşünüyorum. Özelikle bizim ülkemiz gibi ülkelerde yatırımların aksamaması ve gecikmemesi için bu modelin doğru olduğunu savunanlardan biriyim.

Ülkenizin kaynakları sınırlıysa bu projeleri başka şekilde yapamazsınız.

Yıllar geçip gidiyor, yapılacaklar yığılıyor.

Biz bunu geçmişte fazlasıyla yaşamış bir ülkeyiz.

Sayın Bakan’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan Yap-İşlet-Devret projeleri ile ilgili verdiği bilgileri geçmişteki ıskalamaları hatırımda tutarak dinledim.

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİYLE 70 PROJE

Doğru zamanda doğru yatırımların yapılması, doğru adımların atılması gerçekten önemli… Kamu kaynaklarının verimli kullanılması, heba edilmemesi de elbette aynı şekilde...

Bakan Uraloğlu’ndan yolların kapasitesinin hangi yıla kadar yeteceğinin sürekli takiplerinde olduğu bilgisini de öğrendik. İhtiyaç hissedilen noktalar hızlıca yatırım planlamasına alınıyormuş. Mesela; Bolu Dağı bölgesinde yakın zamanda yeni bir projeye ihtiyaç duyulma sınırına yaklaşıyormuş.

Asıl konumuza dönelim;

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı uhdesinde 70 civarında Yap-İşlet-Devret projesi hayata geçirilmiş bugüne kadar.

7 tane otoyol, mega proje olarak anılan köprüler, tüneller, bu otoyolların üzerinde bulunan dinlenme tesisleri, havalimanları, vs…

YAP-İŞLET-DEVRETLE 51 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM, 32 MİLYAR DOLARLIK KAZANIM

İrili ufaklı pek çok projenin hayata geçirildiğini biliyoruz. Galataport, Tersane İstanbul'u da sayarsak yaklaşık 51 milyar dolarlık yatırım yapılmış kamu-özel iş birliğiyle…
Gerçekten çok katma değer sağlayan önemli işler.

Bakan Uraloğlu, “Bu projeleri bugün yapmaya kalksak devlete maliyeti 83 milyar dolar" diyor.

32 milyar dolar hiç fena bir kazanım değil.

Ağustos 2019 tarihinde hizmete açılan İstanbul-İzmir Otoyolu örneğin. Evet şu anda vatandaşa almış olduğu hizmet pahalı geliyor. Bu yöndeki eleştirilere de eyvallah. İstanbul’dan İzmir’e üç buçuk dört saatte gidilebilir hale geldi.

Yapılmadan önce bu mesafe sekiz buçuk saatti. Bugün bu yatırım yapılmasaydı iki şehir arasındaki mesafe, oluşacak araç yoğunluğu da işin içine katılırsa 13 saate çıkabileceğini söylüyor Bakan Uraloğlu.

Ben şahsen vakit, nakit ve yakıt mukayesesi içinde bu otoyollardan ciddi manda........

© Haber7