menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

YKS öncesi son 48 saat öğrenciler ve aileler neler yapmalı?

12 0
19.06.2025

Unutulmamalı ki “YKS, zekâ ölçen bir sınav değil; sınav öncesi, sınav anı ve sınav sonrası tercih dönemini de kapsayan bir strateji sınavıdır.”

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), öğrencilerin 12 yıllık eğitim hayatlarının sonunda verdikleri emekleri, duygu durumlarını, stratejilerini, iletişimlerini de ölçen çok ciddi bir sınavdır. Aslında sadece öğrencilerin değil ailelerin de stratejilerini ölçen bir sınavdır. Bugünkü yazımda son 48 saat öncesi, sınav anı ve sınav sonrası için başta öğrenciler olmak üzere ailelerin de faydalanacakları bir içerik hazırladım.

Sınavdan önce neler yapılmalı?

İlk ve en önemli uyarım sınavdan önce artık asla ve asla sosyal medya kaosundan kurtulmak için, ailece sosyal medyadan uzak olunması konusu ilk gündem maddem.

Sınavın artık son 48 saatine girilirken artık harala gürele yeni konular öğrenme telaşı yaşamak yerine “eyvah konuları unuttum!” hissi yaşayan ve genellikle de ciddi bir YKS hazırlık süreci yaşayan öğrencilerin formül, tanım ve kavramlara düzenli olarak tuttukları defterlerinden ve kitaplardan özellikle altını çizdikleri yerlere 3-5 dakikalık göz atma şeklinde hatırlama amaçlı göz atmaları faydalı olacaktır.

Yine sınavdan önce artık deneme sınavlarına girme ya da evde deneme sınavı çözmekten ziyade artık daha önce çözdükleri soruların çözümlerine bakmaları faydalı olacaktır. Çünkü öğrencilerin tüm algısı artık 48 saat sonraki gerçek YKS’de olacağı için son 48 saatte çözmeye çalıştıkları sorularda “soruyu çözememe”leri öğrencilerde büyük bir korku ve kaygıya sebep olacaktır ve öğrenciler “Aman Allahım! En kolay soruları bile çözemiyorum bu da benim kazanamayacağımın ispatı!” şeklinde olumsuz düşüncelere kapılacaklardır. O nedenle artık soru çözümleri yapılmamalı.

Bir başka önemli konu da öğrenciler bugün itibariyle özellikle “uykuları gelmese dahi” yataklarına girmeli ve sınav sabahı kalkacakları saatte Cuma günü itibariyle uyanmalı. Yani bedeninin biyolojik saatinin gerçek sınav gününe uygun hale getirmek çok önemli.

Ve kesinlikle sınav sabahı yapacakları kahvaltının bire bir aynısını aynı saatte yapmalılar yani kahvaltı provası çok önemli. Buradaki asıl amaç Cuma günkü yapılan kahvaltıda geleneksel kahvaltı kültürünün dışına çıkılmaması, abartı şeker, çikolata ve özellikle ailelerin sınav sabahı çocukları ile en büyük çatışması olan “hadi yavrum aç ağzını, hooop bir çorba kaşığı bal!” zorla bal yedirme, süt içirme gibi çatışmaların yaşanmaması büyük önem taşımakta.

Son iki gün özellikle yiyecek konusunda ciddi hatalar yapıldığı görülmekte. Öğrenciler aşırı yağlı yiyecekler yiyerek midelerini aşırı yordukları görülmekte. Ve kesinlikle fast food tarzı pizza, özellikle mayonez gibi yaz sıcaklarında mideleri bozacak gıdalardan uzak durulmalı, dondurma gibi öğrencileri doğrudan etkileyecek yiyeceklerden, aşırı soğuk içeceklerden uzak durulmalı. Kısacası sınav öncesinde hem mideyi hem de sağlığı korumak en önemli tedbirdir.

Öğrenciler kimlik kartlarını, sınava giriş belgelerini, şeffaf etiketli su hatta sınav günü giyeceğiniz kıyafetlerinizi dahi sınavdan bir gün önce hazırlamayı unutmayın.

ÖSYM özellikle yaptığı açıklamada; sınav salonlarına çanta, cüzdan, cep telefonu, her türlü saat, Bluetooth cihazları, kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, anahtarlık, araç anahtarı, plastik veya metal içerikli eşyalar (basit toka, ulaşım kartı, kağıt para hariç), elektronik cihazlar, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi, güneş gözlüğü (numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartları, kesici-delici aletler, ateşli silahlar, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, pergel, cetvel, hesap makinesi, yiyecek-içecek (şeffaf pet şişede su hariç) ve kutu/şişe ilaç getirilmesi yasak şeklinde bir açıklama yaptı.

Yine ÖSYM şu açıklamayı da adaylara yaptı, adayların sınav binasına en az bir saat önceden gelmesi ve üst aramasına hazırlıklı olmasını öneriyor. Yasak eşyaların tespiti halinde ÖSYM, sınavı geçersiz sayabilir.

Unutulmaması gereken “Kendim için, ailem için, ülkem için yapabileceğimin en iyisini yapacağım” şeklinde pozitif bir düşünceyle sınava doğru yol almaya ve artık Cuma günü odanıza gidin. Aklınızdan ya uyuyamazsam, ya uyanamazsam, sınava yetişemezsem gibi düşünceleri geçirmeyin bile…

Bir önemli konu da ailelerin özellikle nine, dede, hala, teyze, amca, dayılardan gelen başarı dileklerini, telefonları, abartılı telkinleri sınav sabahına bırakmak yerine en geç Cuma günü öğlen öğrencilere........

© Haber7