Hangi üniversite tercih modeli ile tercih yapılmalı: Aşk tercihi mi? Mantık tercihi mi? Tele tercih mi?
Üniversite tercihleri, üniversite sınavından daha önemli bir süreç. Hal böyle olunca YKS’ye giren milyonlarca genç, üniversite sonuçlarının açıklanacağı tarih olan 22 Temmuz 2025 öncesinde harıl harıl üniversite, bölüm, meslek araştırmasına başladılar bile.
Tam bu noktada “Hangi senaryolar gençlerimizi üniversiteli yapacak?” diye soruyoruz… Yani gençlerimizin ilk refleksi tercih etmeyi düşündükleri üniversitelerin web sayfalarını incelemek, imkanları dahilinde hele de bulundukları şehirde ise tercih edecekleri üniversiteler üniversitelere bizzat giderek yerinde görme ve inceleme fırsatı buluyorlar.
Buraya kadar hiçbir problem yok. Ancak ne var ki özellikle tercih döneminde özellikle sosyal medya üzerinden inanılmaz bir reklam bombardımanı başlıyor… Vaad edilen burslar, yurtlar, yemekler, bilgisayarlar, yurt dışı fırsatları vb. o kadar çok kalemde öğrencilere ulaşmaya çalışıyor ki üniversiteler insanın aklına hemen “tatil arayan bir ailenin, tur şirketleri ile yaptığı görüşmeler ve benzer tipte araştırma ve inceleme” faaliyetleri gelmiyor da değil.
• Alo. Merhaba, ben Ankara’dan İsmail Yolcu…
• Size nasıl yardımcı olabilirim İsmail Bey?
• Antalya bölgesinde denize sıfır, her şey dahil bir tatil düşünüyoruz. İki yetişkin, bir çocuk. Çocuk 8 yaşında.
• Efendim, ben şu şu şu otelleri size öneriyorum, denize sıfır ve kum, yemekler harika, fiyatı şu ama siz madem bizim tur şirketini tercih ettiniz o halde size % indirim.
• Peki teşekkürler, iyi günler.
Aslında az önce yukarıda geçen telefon görüşmesinin çok benzeri üniversiteler ile gençler arasında da geçiyor. Ve çok sığ şekilde sorulan sorular, verilen cevaplar aslında çok da yerini bulmuyor. Gençlerimiz ve aileleri başta vakıf üniversiteleri olmak üzere tüm üniversiteler ile kurdukları temasta ne yazık ki, üniversite altyapısından, üst yapısına, akademik yönetiminden, kadrosuna kadar başta laboratuvar, yabancı dil, yurtdışı imkanı ve daha birçok konuyu araştırmaktan çok, burs oranını, bursun kesilip kesilmediğini soruyor. Yeri muhakkak görüşülmesi gereken kişilerin başında üniversitenin Rektörü geliyor. Bir üniversite şüphesiz Üniversite Rektörünün vizyonu kadar, o Rektörün hem akademik hem de idari personelle ve tabi ki öğrencileri ile kurduğu bağ kadar güçlüdür. Odasından çıkmayan, öğrenciyi, çalışanı umursamayan Rektör daha doğrusu iletişim kabiliyetsizliği ile hem kendisine hem de kurumuna bir şey katmayı becerememiş bir Rektörün başında olduğu üniversitenin vay haline.
Gelelim tele tercihe, yani yukarıda geçen tur şirketi/müşteri diyaloğu gibi üniversiteler de aday öğrencilerine madem kampüsümüze geldiniz o halde bizden size % burs diyerek gençlerimizi ikna etme yarışına giriyorlar.
Peki ama genç arkadaşım, peki ama kıymetli anne-babalar;
• Sizler meslek/bölüm mü seçme peşindesiniz yoksa üniversite mi seçme peşindesiniz?
• Sizler kesenize göre mi üniversite aramaktasınız........© Haber7
