Eğitimde başarının formülü part time velilik mi?
Yaklaşık 18 milyon öğrencinin okullarda eğitim gördüğü ülkemizde bir yandan öğrenme telaşı devam ederken öte yandan öncelikle YKS sonrasında LGS sınavları ülke gündemini bir hayli meşgul etmekte…
Hal böyle olunca da özellikle sınav grubu öğrencilerinin aileleri daha telaşlı daha çok öğrenci ve okul eksenli bir tavır sergilemekteler.
Ülkemizde 2024 yılında yapılan YKS’ye başvuru sayısı yaklaşık 3 milyon 120 bin, LGS’ye ise 1 milyon 38 bin öğrenci otomatik başvuru yapmıştı…
Aslında ilk bakıldığında sanki YKS’ye 3 milyon, LGS’ye 1 milyon toplamda 4 milyonluk bir öğrenci sınava giriyor algısı oluşuyor.
Ancak ülkemizde topyekûn bir sınava girme durumu olduğunu herkes çok biliyor, yani YKS’ye 3 milyon öğrenci 3 milyon anne 3 milyon baba olmak üzere toplamda 9 milyon kişi giriyor. Aynı şekilde LGS’ye 1 milyon öğrenci 1 milyon anne 1 milyon baba olmak üzere toplamda 3 milyon kişi giriyor.
Dünyanın başka bir ülkesinde göremeyeceğimiz bir sınav algısı oluşmuş durumda ülkemizde.
İşte tam da bu noktada oluşan bu sınav algısı üzerinden, ders çalışma tekniklerini biraz daha mercek altına alıp, özellikle aileler tarafından bu konuda doğru bilinen yanlışları mercek altına alacağım.
Öncelikle oldukça popüler olan iki farklı tekniği ele alıp, ailelerin bu ve benzeri teknikler karşısında hangi reaksiyonları gösteriyorlar, öğrenciler neler yaşıyorlar ona bakalım.
*
Pomodoro Tekniği
Pomodoro tekniği Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bir zaman yönetimi tekniğidir. Pomodoro İtalyanca domates anlamına gelmektedir ve bu teknik ismini domates şeklindeki bir saatten almıştır. Teknikteki her bir çalışma aralığı ise Pomodoro şeklinde adlandırılmıştır. Pomodoro tekniğinde çalışma aralıkları kısa tutularak molalarla birbirinden ayrılır. 25 dakikada bir 5 dakikalık mola ile geçen çalışma seansındaki toplam 30 dakikalık zaman dilimi 1 Pomodoroya eşittir. Bu şekilde 4 pomodoro tamamlamanın ardından 25-30 dakikalık daha uzun bir mola verilmesi gerekmektedir. Gün içerisinde tavsiye edilen pomodoro sayısı ise 16’dır.
Pomodoro Tekniği ile Ders Çalışma
1. Öncelikle çalışılacak konuyu belirle.
2. 25 dakikalık bir çalışma seansı için zamanlayıcı ayarla.
3. 25 dakikanın sonunda 5 dakikalık bir mola ver.
4. Bu döngüyü 3 kere tamamla.
5. Dördüncü pomodorodan sonra 25-30 dakikalık bir mola ver.
6. 4 pomodoronun ardından bu teknik ile yeni bir döngü zamanı belirle ve bitene kadar ders çalışmaya devam et.
Pomodoro tekniği doğru uygulandığı takdirde çalışılması en güç dersten bile verim alabildiği görülmektedir. Bu teknik sayesinde çalışılacak olan konuyu parçalara ayırarak daha kısa sürede anlayabilmek mümkündür. Pomodoro tekniğinde verim alabilmenin temel koşulu çalışma masasına konsantre bir şekilde oturarak ders çalışmaktır.
Cornell Tekniği
Cornell tekniği Walter Pauk tarafından geliştirilen not tutma tekniğidir. Cornell tekniği, etkili ve verimli not almayı sağlamaktadır. Notlar belli sayfa düzeni içerisine yerleştirilir. Oluşturulan anahtar sözcüklerle notların hızlı ve pratik yoldan öğrenilmesi amaçlanmaktadır. Cornell not tutma tekniğinde önemli olan aşamalar şu şekildedir;
Kaydetme: Önemli olduğu düşünülen bilgilerin deftere kaydedilmesidir.
Kısaltma: Bilgilerin anahtar kelimelerle veya kısa cümlelerle özetlenmesidir.
Tekrarlama: Alınan notların anahtar kelimelerle hatırlanıp hatırlanmadığının test edilmesidir.
Yansıtma: Tutulan notları anlamlandırarak........
© Haber7
