Kur'an ve sünnet'te evlendirme yükümlülüğü
Hadımlaşmak ve bekârlık gibi yollarla cinsel hayattan çekilmeyi yasaklayan İslâm Dîni, Kur’ân ve Sünnet buyruklarıyla da evliliğe teşvik buyurmuştur.
Evlilik, çok defa mânevî ve maddî yardımları gerekli kıldığından; Kur’ân ve Sünnet’te mü’minler, evlendirmeye ve evleneceklere yardımcı olmaya yöneltilmişlerdir.
Kur’ân‐ı Kerîm ve Sünnet’te Evlendirme Yükümlülüğü
Kur’ân’da evlendirmeye teşvîk
Yüce Allah, Mâide sûresinin ikinci âyetiyle İslâm Dîni’nin ve ortak aklın gerektirdiği bütün olumlu alanlarda yardımlaşmayı emreder. Evlendirme şeklindeki yardıma ise özel vurgu yapar ve Nûr Sûresi’nin otuz ikinci âyetinde mü’minleri şöylece görevlendirir:
“İçinizden hür bekâr ve dulları, erkek esirleriniz ve kadınlarınızdan (Müslüman veya Ehl‐i Kitap olup) sorumluluk üstlenebilecek olanları evlendirin. Eğer fakir iseler, Allah onları lütfuyla yoksulluktan kurtarıp zenginleştirir. Allah bolca verendir ve her şeyi çok iyi bilendir.”
İslâm bilginlerinin yorumuna göre bu âyette emrolunan evlendirmenin anlamı, evleneceklere mânevî ve maddî yardımda bulunmaktır.
Yardımla mükellef kılınanlar da bütün mü’minler, İslâmî devlet yönetimi ve velîler olmak üzere üç sınıfa ayrılmaktadırlar:
a‐ Bütün Mü’minlerin Yardımı
Bütün mü’minlerin yardımı; bekârlığa karşı olumsuz tavır koyup evliliğe yönlendirici ve aracı olmak, zekât vermek ve Allah için isteğe bağlı maddî yardımda bulunmak şeklinde üç boyutludur.
b‐ İslâmî Devletin Yardımı
İslâmî devletin yardımı mâlî ve hukûkî olmak üzere iki kısımdır.
Malî yardım
aa‐ Temel yönetim ilkelerini Kur’ân ve Sünnet kurallarının oluşturduğu İslâmî Devlet, memuru ve işçisine bekârsa, evlenme yardımı yapar. Bu yardım, Allah’ın Resûlü’nün de yapılmasını emir buyurduğu bir yardımdır. ‐Salât ve selâm üzerine olsun‐ O, şöyle buyurur:
“Yönetimizdeki İslâmî devletimize memur veya işçi olan kişi (Beytü’lMal olan devlet bütçesinden yardım alarak bekârsa) evlensin. Hizmetçisi yoksa ve ihtiyacı da varsa hizmetçi alsın. Evi yoksa ev de edinsin. Bu yardımlaı aldıktan sonra hıyanet eden kişi hâindir; toplum hırsızıdır.”
İslâmî Devlet, evlenme veya evlendirme sebebiyle borçlanıp da borcunu ödeyemeyen kişiye Zekât Bütçesi’nden yardım eder. İslâm’da zekât, dînî vasıflı bir devlet vergisidir. Devlet tarafından zenginlerden alınır ve başta fakirler olmak üzere devlet eliyle Kur’ân‐ı Kerîm’de belirlenen sekiz sınıfa verilir.
Bu sekiz sınıftan biri de”borçlular”dır. Yardım alacak borçluların başında ise yukarıda arzettiğimiz gibi evlenme veya evlendirme sebebiyle borçlanıp da,........
© Haber Vakti
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)
![](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3c/Download_on_the_App_Store_Badge.svg/203px-Download_on_the_App_Store_Badge.svg.png)
![Get it on Google Play](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/google.play.220.png)