menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sınav Sonrası Dijital Bağımlılık ve Psikolojik Bunalım

11 0
01.07.2025

Yoğun Sınav Çalışması Bitince Öğrenci Boşa Düşüyor ve Dijitale Kapılıyor
Aylarca süren sınav hazırlığı, stres, deneme sınavları ve bazen gece geç saatlere kadar süren çalışmalar sona erdiğinde birçok öğrenci kendini boşlukta hissediyor. Sabah kalkacak bir sebep, akşam kapanacak bir kitap, çözülmesi gereken bir test kalmayınca genç zihin “şimdi ne yapmalıyım?” sorusuyla baş başa kalıyor. Bu boşluk hali, çoğu zaman sosyal medyada geçirilen saatlerle ya da dijital oyunlarla doldurulmaya çalışılıyor. Ne yazık ki bu durum, uzun vadede daha büyük sorunlara zemin hazırlıyor. Günlük 10 saati geçen ders çalışma süresi sınav sonrasında koca bir boşluk oluşturuyor. Bu boşluk meşguliyet ile dolmayınca önce can sıkıntısına, sonra bunalıma ve ardından bağımlılığa sebep olabiliyor.

Dijital Oyun ve Ekran ile Nöropsikolojik Zarar Görüyor
Zihinsel yorgunluğun ardından kontrolsüz dijital içerik tüketimi, beynin ön bölgesinde ciddi tahribatlara neden olabiliyor. Bilimsel çalışmalar, uzun süreli dijital ekran maruziyetinin dikkat eksikliği, hafıza zayıflığı, karar verme güçlüğü, sosyal izolasyon ve duygusal dengesizlik gibi nöropsikolojik sorunlara yol açtığını gösteriyor. Özellikle sınavdan sonra dijitale yönelen gençlerde bağımlılık riski ciddi oranda artıyor.

Boşluk Hissi Psikolojik Bunalımlara Dönüyor
Sınavdan çıkan bir gencin tek ihtiyacı “rahatlamak” değildir. Çoğu genç, “ben şimdi ne yapabilirim?” sorusuyla yüzleşmeye başlar. Çünkü sınav, uzun süre boyunca hayatın merkezine yerleşmiştir. Hedef ortadan kalkınca bir tür anlamsızlık, yetersizlik ve kimlik bunalımı ortaya çıkar. Eğer bu süreç........

© Haber Vakti