Vatikan'da ne konuşuldu?
Dün bu konuya değinmiştim ama bu konu sadece Emine Erdoğan’la ilgili değil. Birçok politikacı, diplomat, bürokrat, özellikle dini konularda, kavram ve kurumlar hakkında son derece yetersiz. Medya’mız da öyle, iş dünyası da. Meslek odaları da fark etmiyor. Ortak paydaları aynı fikri plandaki fakru zaruret. Emine Erdoğan, 3.7.2025’te Vatikan'da bu toplantıda "Dünya 5'ten büyüktür." mesajı vermiş. Bu slogan “Genç Siviller”e ait; yıllar önce “Uluslararası düzen” dedikleri şeyi protesto için kullanılmıştı. Oysa BM Güvenlik Konseyi 5 daimi konseyinin 3’ünün stratejik ortağı olan bir ülkenin Cumhurbaşkanının söylemesi ilginç. Ama zaten biz bu konuları hep böyle ele almıyor muyuz?
Osmanlı’nın devamı olan bir Cumhuriyetin Cumhurbaşkanı, Osmanlı Milletler Topluluğu ülkelerinin sınır, rejim ve iktidarlarını değiştirmek için, Osmanlı’nın yıkılmasına kilit role sahip BOP çerçevesinde ABD ve İngiltere ile stratejik ortak ve eş başkanız. Aynı şekilde Rusya da stratejik ortağımız. İstiklal Marşı’nın şairi Akif’le övünürüz de “medeniyet denilen maskara mahluk”un NATO’da müttefikiyiz ve AB üyeliği için yarım asra yakın bir zamandır kapılarında bekliyoruz. Evet, bu mesaj dünyanın 'geri bırakılmış' mazlumlarının manifestosudur. Büyük bir küresel adalet çağrısıdır.
İşin ilginç yanı, bugüne kadar yardıma gittiğimiz Libya, Sudan, Somali, Yemen, Suriye, hepsi 2’ye, 3’e bölündü. Afganistan’ın durumu da malum. Belucistan bölgesinde bir hareketlilik gözleniyor.
Hicri yeni yıla girerken Hicret’ten çıkarılacak dersler var. Hicret öncesinde Hılful Fudul, her inançtan insanların ahlak ve erdem temelli birliktelikleri vardı. Sonra Hicret yaşandı. Hicret’ten alınacak dersler var. Medine’de Ensar-Muhacir ilişkisi ve ardından, farklılıklarımıza rağmen barış içinde bir arada yaşama iradesini temsil eden Medine Sözleşmesi dediğimiz, tarihin ilk toplumsal sözleşmesi gerçekleşti. Bugünler o günler ama kimin umurunda?
Emine Erdoğan X’teki paylaşımında, Vatikan’daki buluşmayı "Küresel vatandaşlık, farklılıkları bir potada eriten, insanları tek bir kimlikte toplamak isteyen bir anlayış olmamalıdır." diyor da Global Reset’in Transhumanizm / Human 2’si; din, ahlak, gelenek ve biyolojik cinsiyetten bağımsız, siborg denilen, “nesnelerarası iletişim”in nesnesi olan, gender diye tanımlanan bir genomdan söz ediyoruz öte yandan. Kimlik kartlarımızda artık “toplumsal cinsiyet kimliği” olarak “gender” yazıyor.
BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı, aynı zamanda Yahudi lobisinin önemli isimlerinden biri olan Prof. Jeffrey Sachs; Vatikan’dan Kardinal Peter Turkson, Rahibe Helen Alfrod, BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos'un aralarında olduğu pek çok VIP ve CIP’in yer aldığı konferansta “çok taraflılık, çok kutupluluk, BM reformu ve küresel vatandaşlık” gibi konular ele alınmış. Erdoğan’ın Yeni Delhi’deki G20 zirvesinin mottosu “Tek aile, tek dünya, tek gelecek” idi.
Evet, Ademoğulları “tende bir eş” olsa da; mesela Hz. Nuh’un gemiye binmeyen oğlu için “o oğlumdu” dedi, Hz. İbrahim babası için “o babamdı” dedi ama Allah (cc) bu sahiplenmeyi reddetti ve ancak Müslümanların kardeş olduğunu söyledi.
Erdoğan “tek ailenin hali pür melalini” şöyle anlatıyor: "Oysa, 21. yüzyılın ilk çeyreğinde geldiğimiz noktaya baktığımızda insanlık ailesinin alarm verdiğini görüyoruz. Sayısı 150 milyonu geçen yetim çocuk. Afrika'da ağır kronik açlıkla hayattan kopan 32 milyon can. Dünya nüfusunun sadece yüzde 1’i, toplam küresel servetin yarısına sahipken, günde 5 buçuk dolardan az bir gelirle yaşam savaşı veren 3 milyar insan. Eğitim hakkına kavuşamayan 244 milyon çocuk. Yaklaşık 70 milyon, yerinden edilmiş mülteci. Yersiz yurtsuz, işsiz, okulsuz, doktorsuz, pasaportsuz, artık ümit edebilme gücünü yitirmiş 10 milyon insan. Gazze'de ölen ve isimleri 1516 sayfalık bir ölüm raporu listesini dolduran kadınlar, erkekler, çocuklar ve yok olan aileler. Bu raporun 27 sayfasında yer alan, henüz birinci yaş günü kutlanmamış bebekler." Allah, yarattığı insanları “kan dökücü, cahil” olarak tanımlamadı mı? Ayette “İnsanlar........
© Haber Vakti
