menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

E-Ticarette Zorunluluklara Uymayanlara Özel Usulsüzlük Cezası

4 1
30.07.2024

İnternet üzerinden alışveriş Kovid-19 öncesinde yapılıyor olsa da pandemiden sonra daha hız kazanmaya başladı. Ticarette, lojistikte, hızlı ve ürün iade hizmetleriyle işyeri ticaretiyle sıkı rekabette. Türkiye’nin 2023 yılı e-ticaret hacmi 1 trilyon 850 milyon TL’ye ulaştı.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘’Türkiye’de E-Ticaretin Görünümü Raporu’’na göre; 2023 yılı e-ticaret hacmi 1 trilyon 850 milyon TL’ye ulaştı. Bir önceki yıla göre artış yüzde 115,15, işlem sayısı ise yüzde 22,25 artarak 5 milyar 870 milyon adet olarak gerçekleşti. 2024 yılı ve izleyen yıllarda ise daha da artarak devam edecek. Ticaret Bakanlığı raporuna göre; 2024 yılında e-ticaret hacminin 3,4 trilyon Türk Lirası ve işlem sayısının 6 milyar 670 milyon adet olacağı öngörülüyor. E-ticaret hacminin genel ticaret hacmine oranı 2019 yılında yüzde 10,1 iken yıllar içinde büyük bir artış kaydederek 2023 yılında yüzde 20,3’e ulaştı.

2023 Yılında e-ticaret hacminin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payı bir önceki yıla göre yüzde 33,3 oranında artarak yüzde 6,8’e ulaştı. E-GSYH’nin 2019-2023 yılları arasında yıllık bileşik büyüme oranı yüzde 26 oldu. E-ticaret hacminin yüzde 51’ini mal ticareti, yüzde 49’unu ise hizmet ticareti oluşturuyor. Bunun yanında kartlı işlem hacminin yüzde 63’ü mal ticareti iken yüzde 37’si hizmet ticareti kaynaklı işlemlerden meydana geliyor. E-ticaret hacminden en büyük payı alan ilk üç sektörden ilki 233 milyar Türk Lirası ile beyaz eşya ve küçük ev aletleri, bu sektörü sırasıyla 135 milyar Türk Lirası ile elektronik ve 127 milyar Türk Lirası ile giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörleri izliyor.

Sabit işyerlerinde ticaret yapanlar bir miktar bu işlerden zarar görecekler kuşkusuz. Dijital çağ da e-ticaret çağın olağan koşulları sonucu. Önemli olan rekabet eşitsizliği yaratacak olayların önünü kesmek. E-ticaretin vergilemede rekabet eşitsizliği yaratmaması için uygulama ve yasa düzenlemeleri zaman içinde yapılmalı.

Meclis’te görüşülmekte olan Torba Yasa’nın 33 ve 34’ncü maddeleriyle de yapılan düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenleme ile Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre aracı hizmet sağlayıcılarının ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, Kanun kapsamındaki faaliyetleri dolayısıyla hizmet sağlayıcılarına ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına yaptıkları ödemeler ile Cumhurbaşkanınca belirlenen sektörler veya faaliyet konularına ilişkin mal ve hizmet almalarına yönelik yapılan ödemelere 2025 yılından geçerli olacak vergi kesintisi yapılması düzenlemesini öngörmekte.

Bilindiği gibi genel vergi teorisinde vergileme yerel olarak yapılmakta. Oysa e-ticaret yerel vergileme teorisini ortadan kaldırmakta. Buna göre e-ticaretin........

© Gerçek Gündem


Get it on Google Play