Göster Kendini!
Amerika Birleşik Devletleri’ne bugünkü “Süper Güç” sıfatını kazandıran en acımasız adımlarından biriydi Japonya’nın iki şehrini yer ile yeksan eden atom bombası. Bu bombanın geliştirilmesinde büyük önemi olan Robert Oppenheimer 1965'te verdiği bir televizyon röportajında patlamadan sonraki anlarda Hindu kutsal kitabı Bhagavad Gita'dan bir dizenin aklına geldiğini söylemişti: "Şimdi ben ölüm oldum, dünyaların yok edicisi."
•••
Oppenheimer’in dudaklarından dökülen bu söz esasında modern(!) dünyaya damgasını vuran “Amerikan Rüyası”nın bir yansımasıydı. Zira 9 milyon kilometre kareyi aşan yüzölçümü, sahip olduğu yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile ABD toprakları Yeni Dünya Göçleri’nin ana çekim merkeziydi. Göçler yoluyla nüfus kazanmaya başlayan ABD’nin kendine has bir toplumsal yapısı da bu süreçte ortaya çıkmaya başladı. Yaşadıkları topraklardan, ailelerinden, geleneklerinden ayrılarak gelen insanlar bu yeni dünyada geçmişin bağlarını koparmanın heyecanı ile “Amerikalı Adem”i ortaya çıkardılar. Amerikan bireyciliğinin de temellerini atan bu durumu A.Tocqueville şu sözlerle özetlemişti:
“Zamanın ilmeği, her an sökülüyor ve kuşaklar silsilesi yok oluyor. Daha önce gelenler hemen unutuluyor; daha sonra gelecek olanlar hakkında kimsenin bir fikri yok; insanın ilgisi kendine yakın olanlarla sınırlı.”
Bu konuya Narsisizm Kültürü kitabında değinen Christopher Lasch, Tochqueville’nin düşüncelerini destekler ve şunları ekler:
“Şöhret kültleri ve şöhreti heyecan ve ihtişamla süsleme çabalarıyla kitle iletişim araçları, Amerikalılar sinema seyircilerinden, hayranlardan oluşan bir ulus haline getirdi. Medya, narsisistik şöhret ve ihtişam hayallerine töz kazandırdı, sıradan insanı kendini yıldızlarla özdeşleştirmeye ve ‘sürüden nefret etmeye’ teşvik ederek gündelik varoluşun sıradanlığını kabullenmesini giderek güçleştirdi.”
•••
Amerikan Rüyası’nın etkileri hayatımızın her alanını etkiledi. Daha fazla bireyciliğin, hatta narsisizme varan bireyciliğin, tüketim artışını tetiklediğini keşfeden muktedirlerin dilimize doladığı Just Do It (Yap........
© Gazete Pencere
