Sistem
Türkiye’de en çok hangi sistemde değişiklik yapılmaktadır diye bir soru sorulsa, toplumun büyük bir çoğunluğunun “eğitim” cevabını vermesi kimseyi şaşırtmayacaktır. Mevcut eğitim sistemi ve müfredatı sık sık değiştirilmekte ve bu nedenle kuşaklar arasında eğitimin sürekliliği sağlanamamaktadır.
Bu değişimlerin yanı sıra mevcut eğitim sistemindeki kalite konusu bir bütün olarak ele alındığında, gerçekleştirilen birçok kamuoyu araştırmasında ülkenin en önemli sorunları arasında eğitim ilk beşte yer almaktadır.
En son 2012–2013 öğretim yılında uygulanmaya başlanan 4 4 4 Eğitim Sistemi’nde yapılması düşünülen değişiklikler kamuoyunda tartışılmaya başlandı.
Bilindiği gibi, mevcut sistemde üçüncü kademe 4 yıl süreli lise (9. ve 12. sınıflar) olarak düzenlenmiştir. Yapılacak yeni düzenlemeyle mevcut lise eğitiminin üç farklı model çerçevesinde yeniden tanımlanması hedeflenmektedir. Bu düzenlemenin gerekçesi olarak sanayi ve ticaret dünyasına nitelikli çalışan sağlanması gösterilmektedir.
Yeni düzenleme, lise eğitiminin üç model çerçevesinde yürütülmesini öngörüyor.
İlk modele göre, lise eğitimi üç yıl zorunlu hale getirilecek ve isteyen öğrenciler bir yılı üniversite hazırlık yılı olarak değerlendirebilecek. Böylece, öğrenciler 11. yıl sonunda lise diplomasına sahip olabilecekler. İkinci modele göre, zorunlu lise eğitimi iki yıl olacak ve öğrenciler arzu ederlerse iki yıl daha eğitim alabilecekler. Öğrenciler ikinci yıl sonunda meslek eğitimine ya da açık öğretime yönelebilecekler. Üçüncü modelde de öğrenciler isterlerse 16 yaşında lise diplomasına hak kazanacaklar.
Türkiye’de bugün 5 milyon 800 bin öğrenci........
© Gazete Pencere
