AHLAK İLMİNİ ÖĞRENMEK VE GÜZEL AHLAK
Muhterem Kardeşlerim…
Her yazımızda olduğu gibi, sizlere önemli konuları öncelikle sahih kaynaklardan, Tam İlmihal Saadeti Ebediyye, İmamı Rabbani Hazretlerinin Mektubat, Hakikat Kitab Evinin İhlas Yayınlarından faydalanarak sizleri bilgilendirelim istiyoruz.
Efendim;
Dinin emir ve yasaklarını öğrenmek lazım olduğu gibi, iyi ve kötü huyları da öğrenmek ve hayatımıza geçirmek, dinin emridir.
Konu ile alakalı olarak Kimyâ-i Se'âdet kitabında deniyor ki:
“Kalbe ait bilgileri, yani ahlak ilmini öğrenmek, her Müslüman erkek ve kadına Farz-ı Ayndır. Mesela Hıkd yani kin bağlamak, Haset başkasında bulunan nimetin onda olmayıp, kendinde olmasını istemek, Kibir kendini büyük bilmek, üstün görmek, Suizan etmek iyi insanı fena, kötü bilmek gibi şeylerin haram olduğunu öğrenmek, her Mümine Farz-ı Ayndır.
Bir kimsede bulunan nimetin, onda olduğu gibi, kendisinde de olmasını istemek haset değildir, buna Gıpta etmek, imrenmek denir ki sevaptır. Kibirli olana karşı kendini büyük göstermek, kibir olmaz, sadaka vermek gibi sevap olur.”
Görülüyor ki, İmanı, yani Ehl-i Sünnet İtikadını kısaca öğrendikten sonra, iyi ve kötü huyları öğrenmek de, Farz-ı Ayndır, her Müslümanın öğrenmesi lazımdır. Abdesti, Guslü, Namazı, Orucu ve haramları da, her Müslümanın öğrenmesi Farz-ı Ayndır. Cenaze Namazını, ölüye hizmeti, sanat ve ticaret bilgilerini, bugünün silahlarını yapmak ve kullanmak için, Fen bilgilerini iyi öğrenmek Farz-ı Kifâyedir. Yani lazım olan kimselerin öğrenmesi Farz olup, başkalarına farz olmaz. Fakat, lüzumu kadar kimse öğrenmezse, bütün Müslümanlar, büyük günaha girer. Doktor olacak kimsenin lise ve Tıp Fakültesinde okuması Farz olup, Mühendis olacak kimsenin Tıp Fakültesinde okuması Farz değildir. İbni Âbidîn hazretleri, Dürr-ül-Muhtâr şerhinde diyor ki:
Ulûm-i........
© Gazete İpekyol
