KOOPERATİFLERDE GİZLİ TEHLİKE
Kooperatifler, toplumun ekonomik ve sosyal anlamda dayanışma içerisinde kalkınmasını hedefleyen, kâr amacı gütmeyen demokratik yapılardır. Kooperatifler, ortaklarının ihtiyaçlarını karşılamak ve onların ekonomik gelişimine katkı sağlamak amacıyla kurulurlar. Kooperatiflerin sağlıklı işleyişi için yasal çerçeveler içinde hareket edilmesi gerekir. İşte tam da bu noktada, pek dikkat edilmeyen bir konu devreye giriyor: Bağdaşmayan görevler ve bunlara ilişkin yaptırımlar.
Kooperatiflerin kuruluş ve işleyişine dair esaslar, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu ile düzenlenmiştir. 1969 yılında yürürlüğe giren bu yasa, hâlen tüm kooperatifler için temel bir kanun ve başvuru kaynağıdır. Kanun; yönetim kurulu, denetim kurulu ve genel kurul gibi organların görev, yetki ve sorumluluklarını da tanımlar.
Kooperatifin yönetim kurulu, icra organı olarak görev yapar ve kooperatifin faaliyetlerini yürütür. Denetçiler ise, genel kurul adına tüm işlem ve hesapları denetlemekle yükümlüdür. Ancak burada kritik bir nokta vardır: Yönetici ve denetçilerin görevleriyle bağdaşmayan başka görevlerde bulunmalarını yasaklayıcı hükümler söz........
© Gazete İpekyol
