ORUCA BAŞLAMA VAKTİ
Sözlükte “kendini tutmak, engellemek,” anlamına gelen imsak kelimesi, takvimlerde oruca başlamaya ait özel bir kavram olarak kullanılmaktadır. İmsak oruç yasaklarının başlama vakti olduğu gibi aynı zamanda sabah namazının da başlangıç vaktidir. Bu vakit, ayette “fecrin beyaz ipliğinin siyah ipliğinden ayırt edilmesi” olarak tanımlanmıştır. (Bakara, 187.)
Oruç imsak vaktiyle başlar, akşam güneşin batışıyla sona erer. Bu nedenle oruç vakitledir, ezan okunması oruç için bir şart değildir. İmsak vaktinde sabah ezanın okunması, sabah namazı için bir çağrıdır, oruca başlamak için değildir. Bu itibarla sabah ezanı okunmasa da imsak vakti geldiğinde mutlaka yeme-içmeyi terk etmek ve oruca başlamak gerekir. Aynı şekilde akşam ezanı için de durum aynıdır. İftar vakti geldiğinde ezan okunsun okunmasın iftar etmek gerekir.
Bir kısım Müslümanların imsak ve iftarda sadece ezanı dikkate almaları büyük bir hatadır. Hele imsak vaktinde ezanın biraz geç okunması durumunda ezanla oruca başlayan Müslümanlar için o günkü orucun fesada gitmesine yol açar. Bazı kimselerin de “ezan bitinceye kadar yeme-içme sürdürülebilir” şeklindeki sözleri de orucun ciddiyetiyle bağdaşmayan büyük bir yanılgı ve hatadır. Ha, eğer ezan vakit gelmeden okunmuşsa bu söz doğru........
© Gazete İpekyol
