ELBET VAR BİR HİKMETİ
“Elbet var bir hikmeti” sözü ve anlayışı sadece Kur’an ayetleri ve Peygamber (sav)’ın hadisleri için söz konusudur. Ayette veya Hadiste anlayamadığımız bazı hususlar olabilir, bu durumda anlayanlara sorar, araştırır, anlamaya çalışırız. Bizim gibi diğer insanlar için dünyevi rütbesi veyahut kullar arasındaki inanılan manevi derecesi ne kadar yüksek olursa olsun Peygamber dışındaki hiçbir insan için bu söz söylenemez ve bu anlayış içine girilemez, bu yanlış olur. Ne yazık ki günümüzde bağlılıkta ve sevgide aşırıya kaçılan özel veya tüzel kişiler için bu tavrın sergilendiğini, ancak peygamberde bulunan hatta bazen Allah’a ait olağanüstü sıfatlar onlara yüklendiğini görüyoruz. Kur’an-ı Kerim, “İnsanlardan bazıları Allah’tan başkasını Allah’a denk tanrılar edinir de onları Allah’ı sever gibi severler. İman edenlerin Allah’a olan sevgileri ise (onlarınkinden) çok daha fazladır…” (Bakara, 165.) ayetiyle bu hususa işaret etmektedir.
Peygamberin (asv) aklımızın almadığı anlayamayacağımız bir sözü veya uygulaması için “Biz anlamasak da elbet var bir hikmeti..” denilebilir. Çünkü o Allah'tan vahiy almaktadır, Allah'tan vahiy alan, vahiy almayanlardan farklıdır; Allah tarafından seçilmiş olduğu için diğer insanlardan üstündür ve ona mutlak itaat gereklidir. “Resule itaat eden Allah’a itaat etmiş olur.” (Nisa, 80.) ayeti bu durumu açıkça bildirmektedir. Ayrıca Peygamberliğinin belgeleri olarak aklı aciz bırakan, aklın alamayacağı mucizelerle donatılmıştır.
Onun diğer insanlardan farklı olduğu ve ona farklı bir yaklaşım gerektiği Kur'an ayetleri ile sabittir. Mesela: Peygamber, müminlere kendi canlarından daha yakındır, O’nun eşleri müminlerin anneleridir, (Ahzab, 6.) oysa diğer insanlardan hiç kimsenin eşi diğerlerinin annesi olamaz. Peygamber (asv)'ın sözü fiilleri davranışları bağlayıcıdır ve dindir; Allah'ın vahyi ve gözetimi altındadır;........
© Gazete İpekyol
