menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Etkin yavaşlama

10 0
21.06.2025

Büyük çoğunluğumuzun hayatımızın bir bölümünde karşılaştığı enteresan bir kavram, değil mi?

Yavaşlama deyince birçoğumuzun aklına, bunu neden yapmamız gerektiği sorusu gelir. Oysa ki yaratılışımız gereği bu yetimizi geliştirmemiz şarttır. Biz inkâr etsek de zihnimiz, bedenimiz, ruhumuz; yavaşlamamız gereken zamanı ayırt etmemiz gerektiğini sıklıkla hatırlatır bize çünkü her biri, yavaşlamaya ihtiyaç duyacak şekilde yaratılmıştır.

Özellikle motosiklet kullanıcılarıyla sohbet ederken sık paylaştığım bir cümledir:

“Doğru bir durma, etkili ve kontrollü bir yavaşlama ile başlar...” Sert geçişler, ani durmalar bazen hayatımıza zarar verir ancak bazen de gereklidir. Gerekliliği görüp uygulamak, lider bir tutumdur.

Yavaşlama ve durma üzerine konuşurken ikisi arasındaki ayrımı doğru yapmak belirleyici noktadır çünkü her yavaşlama, devamında durmayı getirmez; getirmemelidir de. İletişimin hızlandığı, bilgiye bu kadar kolay ulaşılan bir çağda değişim, tabii ki hızına ayak uydurmamız gerekenler listesinde en baştadır. Buraya kadar bahsi geçenleri birbirinden doğru ayırt etmek gerekir.

Bir tarafta hızlanmaya, uyuma çabalarken diğer yandan kontrolümüz altında olan konular için etkin ve doğru yavaşlamayı harekete geçirmeliyiz. Sosyal becerilerimizi geliştirmeye ve sosyal hayatımızı renklendirmeye çalışırken, benlik algımızı zayıflatacak, onay bağımlılığına götürecek süreçlere girmememiz; hayatımızı başkalarının fikir ve düşüncelerine göre şekillendirmememiz gerekir. Bu hâl, birey için ciddi bir meseledir çünkü işin ucunda benlik algısı vardır.

Bu noktada kurulan denge, sürece doğru uyumun olmazsa olmazıdır aslında. Benzeri durumları iş hayatı ve kariyer üzerinde de görmek mümkündür. Disiplinli, çalışkan, üretken ve verimli olmakla işkolik olmayı doğru ayırt etmek; kariyerimizi hayatımızın içinde doğru bir konumda tutmak, etkili bir yavaşlama ve hız kontrolü getirecektir paralelinde.

Ne güzeldir, değil mi, Karadeniz sahilinden yola çıkarak Anadolu’yu geze geze Ege sahillerine ulaşmak… Ülkenin doğusundan, güneydoğusundan başlayarak kulağınızda Neşet Ertaş’ın sesiyle bozkırdan geçip memleketin batısına gitmek,........

© Gazete Gerçek