menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Üç şehrin bir havalimanı tartışması!

9 0
30.03.2025

Doğum yerim Trabzon’a ilişkin bir yazı yazdım. Doğrusu tarafsız olamadım. Neden derseniz, Atinalı Xenophon’un MÖ 400 yılında gördüğü bu tarihi çok eski (yani kadim) şehir, o yıllarda bile bir ihraç limanıydı. O zamanlar şayet uçaklar olsaydı Trapezounta adındaki bu kent ulaştırmada mutlaka bir HUB (Dağıtım merkezi) olurdu diyebilirim. Pontus Krallığı’ndan, Romalılara ve ardından da Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine giren Trabzon, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarına da belli bir varlık ve zenginlikle girmiştir. Trabzon vilayetinin ulusal ekonomiye katkısı, yetiştirdiği değerli vatan evlatlarıyla ülkemizin sosyal ve kültürel hayatında önemli bir yer edildiği ayrı bir gerçek. Ekonomiye kattığı değer oranında da yatırımlardan pay alması da hakkıdır. Deniz limanının yanı sıra, 1957 yılında havaalanına kavuşan Trabzon kenti doğal- coğrafi konumu nedeniyle Doğu Karadeniz’in daima merkezi olmuştur.

Bu konularda tarafsız olamazdım ki. Trabzon Havalimanı’ndan yıllar boyu Artvin, Rize, Giresun ve hatta Ordu da hep yararlandı. Önceleri hiç kimse bu durumdan hiçbir rahatsızlık duymadı. Sonraları siyaset mevkiinde bulunan politikacıların ‘havalimanı’ konusunu gündeme getirmesiyle bu şehirlerde bir kamuoyu oluşturuldu. Özellikle Rize ve Giresun halkının bir bölümü şehirlerine havalimanı yapılmasını istediler. Devletin imkanları yetmediği için istekleri yıllar sonra gerçekleşti. Önce Ordu-Giresun’a, sonra da Rize ve Artvin’e hizmet eden havalimanları hizmete sokuldu. Fakat, şikayetler hiç bitmedi, biteceğe de benzemiyor. Bu iki havalimanına yapılan seferlerin az oluşu ve bilet fiyatlarının da yüksekliği sorun olarak dile getirilmeye başlandı. Bu konuda başta THY olmak üzere A Jet ve Pegasus da periyodik olarak eleştirilmeye devam ediliyor.

Konu tam kapandı derken, Trabzon’a 15 milyon yolcu kapasiteli yeni bir havalimanı yapılacağının açıklanması tartışmaları yeniden alevlendirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın ve Sivil Havacılık Genel Müdürü’nün Trabzonlu oldukları için memleketlerine torpil geçtikleri ve korudukları yönünde bazı eleştiriler yapılıyor. Devletin bu gibi işlerinin bir kişinin isteğiyle değil plan ve program esasına göre yapıldığını akıl etmeyen bazı Rizeliler de Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın ‘baba ocağı’na ayrımcılık yapıldığını her fırsatta dile getirerek ilgili bürokratları zan altında bırakıp, komşu iki şehrin arasını açma gayretine bilmeden hizmet ediyorlar. Rizeli hemşehrilerimiz de bu konuda bilgi verirken Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’ne ait istatistiklerinden medet umuyor ve diyorlar ki, 2024 yılında, Ordu-Giresun Havalimanı’nı yaklaşık olarak 960 bin, Rize-Artvin Havalimanı 1 milyon 100 bin ve Trabzon Havalimanı da 3 milyon........

© Gazete Damga