menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

–⁠ Det tar tid å endre måten Fredrikstad blir styrt

8 8
yesterday

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med en fartstid som folkevalgt i Fredrikstad og i Østfold fylkeskommune er det med interesse jeg følger saker og debatter innenfor det politiske liv.

Som fortsatt folkevalgt som vararepresentant til bystyret er jeg engasjert, men absolutt ikke på nivå med de folkevalgte som daglig er involvert og betrakter det valgte vervet nærmest som sitt levebrød eller yrke. Vi har dessverre noen av dem.

I 2023 ble det i Fredrikstad et solid flertall for et systemskifte fra et Ap styrt/rødgrønt flertall til et borgerlig styre. I en felles erklæring fremkom at valget skulle tilsi et systemskifte.

I dette er det to hovedelementer. Det ene er en mer realistisk økonomistyring og det andre er rollefordelingen mellom de folkevalgte og administrasjonen.

Budsjettkontroll

Det innbyggerne registrerer, er at flertallspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Industripartiet og Venstre sørger for å styre etter budsjetter vedtatt for året. Likevel skjer det endringer underveis. Det kan føre til tiltak for å holde stø kurs.

Vi har en administrasjon som følger opp dette. Administrasjonen gir oversiktlig informasjon og fremmer forslag til vedtak for å kunne styre kommunen på en god måte.

Innbyggerne vil merke dette i form av diskusjoner blant de folkevalgte og politisk interesserte innbyggere.

Imidlertid, de aller fleste bryr seg lite.

Oppfatningen er at det neppe har noen innvirkning på deres hverdag. Det blir først og fremst en intern debatt blant de folkevalgte og gjerne godt hjulpet av pressen. Det er ofte her det kommer frem sterke ytringer spesielt mot de folkevalgte.

Klarere skille mellom vedtak og utførelse

Det andre område er rollefordelingen mellom folkevalgte og administrasjonen.

Det innbyggere oppfatter, er at det er stor avstand mellom fløyene og mellom partiene. Det er bra, for det er et godt tegn på at demokratiet fungerer.

Faktum er at avstanden egentlig ikke er så stor, men noen folkevalgte velger å skape et skille for å kunne markere sitt partis politikk. Ikke noe i veien for det, men dette «spillet» er til liten nytte for saken og dermed heller ikke for innbyggerne.

Det som er i ferd med å skje er at de folkevalgte skal gå fra detaljstyring i saker til å........

© Fredriksstad Blad