Bøndene skader Oslofjorden – men er også del av løsningen
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Bonde i Vestby viser vei – hvor er resten?
I NRKs nyhetsinnslag 13.5 ser vi et lyspunkt: En bonde i Vestby som tar ansvar, setter inn tiltak og forstår alvoret med avrenning til Oslofjorden. Det er ofte de unge bøndene som tør å bryte med gammelt tankegods og se helheten.
De skjønner at fremtidens landbruk må være i pakt med naturen – ikke på kollisjonskurs.
Men én enslig bonde redder ikke Oslofjorden, og det gjør heller ikke regjeringen.
Oslofjorden dør – og jordbruket er en av hovedårsakene
I tiår har forskere målt massiv avrenning av kunstgjødsel, fosfor, nitrogen og sprøytemidler rett fra jordene og ut i bekker, elver – og videre ut i fjorden. Konsekvensene er katastrofale: Døde bunnområder, kollaps i fiskebestander og en fjord som er i ferd med å bli et stinkende, livløst sår.
Dette er ikke naturens skyld. Det er vår skyld. Og det kan stoppes. Men da må vi slutte å pakke inn budskapet: Landbruket må ta sin del av ansvaret.
Sprøytemidler dreper fjorden
Ifølge NIVA kommer 40 % av nitrogenet og over 50 % av fosforet som forurenser Oslofjorden fra jordbruket. Det gjør landbruket til den suverent største enkeltkilden til næringsstoff-forurensning.
Dette er ikke synsing, men fakta basert på tiår med datainnsamling.
Sprøytemidlene som brukes i norsk jordbruk er utviklet for å drepe – ugress, insekter og sopp. En ting er skadene de gjør på insekter i luft og jord, men når disse stoffene lekker ut i bekker og elver, gjør de akkurat det samme med livet i vannet. De dreper.
Sammen med overgjødsling fører dette til oksygenmangel, algevekst og bunnødeleggelse. Inge Lindseth skriver i Ren Mat at dersom disse sprøytemidlene hadde blitt oppfunnet i dag så ville de antagelig ikke blitt tillatt.
Oslofjorden dør, fordi vi dyrker mat på en måte naturen ikke tåler.
© Fredriksstad Blad
