– Igjen er det de mest sårbare i Fredrikstad-samfunnet som kuttforslagene går utover
Debattinnlegg
Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I februar i år kom riksrevisjonen med sterk kritikk av tjenestetilbudet til mennesker med samtidig rus og psykisk lidelse. Riksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan.
Stortinget må svare ut og følge opp Riksrevisjonens rapporter, men selv om Stortinget står til ansvar, så er mange av områdene Riksrevisjonen følger opp tjenester som gis i kommunene.
Sterkt kritikkverdig er Riksrevisjonens sterkeste kritikk som kun brukes når revisjonen avdekker alvorlige svakheter, feil og mangler som kan få svært store konsekvenser. Derfor er funnene i rapporten svært alvorlige.
Personer med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse har svært sammensatte behov og trenger ulike tjenester fra forskjellige tjenesteytere. Tjenestene må være helhetlige, fleksible og tilpasset den enkeltes behov.
I dag fungerer verken helsetjenestene, de boligsosiale tjenestene, arbeidsrettet oppfølging eller andre meningsfulle aktivitetstiltak tilfredsstillende. Tilbudene er ofte oppsplittede, og tjenesteytere klarer ikke å samarbeide godt nok med hverandre. Det viser Riksrevisjonens undersøkelse fra februar i år.
Og hvordan er stoda i vår egen kommune?
I årsrapporten for 2024 så står det at Fredrikstad hadde 369 overliggerdøgn i psykisk helsevern (opp fra 302 i 2023).
Mens kommunen de siste årene har gjort en iherdig innsats for å klare å ta imot overliggere fra somatikken, så fortsetter altså pilen å peke i feil retning når det gjelder........
© Fredriksstad Blad
