Vad som är bra för svensk fotboll beror på vem man frågar
I veckan som gick publicerade Fotbollskanalens Christoffer Jönsson en sammanställning av vad svensk fotbolls distrikt vill se från nya SvFF-basen Simon Åström. Det är talande att man vill ha ut mer resurser, från förbundet och ut till distrikten. Man vill decentralisera.
Det kom även en motion på samma tema som Blekinge FF driver och där man vill se handling. Man pekar på hur fotbollsförbundet vuxit och man nu vill se att mer av resurserna når ut i de 23 distrikten som utgör svensk fotboll. Och där den mesta av makten sitter i form av mest röster på årsmötet. Man kan sätta dagordningen om man går samman.
Tidigare har vi sett hur en del breddföreningar med hjälp av Göteborgs-motionen försökt få till en omfördelning av pengarna från TV-bolag och spelbolag som flyter in till de 32 elitklubbarna på herrsidan. Sett ur breddens perspektiv är man möjliggörare för eliten, men får knappt ens en smula från Sef-kollektivets bord.
Då ska vi veta att det inom Sef pågår en dragkamp om miljonerna som avtalen med Discovery, Unibet och andra partners ger. De fem största - Malmö, AIK, Hammarby, Djurgården och Blåvitt - har tryckt på och kompromissen blev att man gått från en fördelning mellan allsvenskan och superettan på 75-25 och till 77-23. Kanske blir det än mer framöver?
Och då har vi inte ens kommit in på hur fotbollen ska fördela resurserna mellan herrar och damer. Det tog oerhört lång tid innan ens SvFF agerade jämställt och det är sedan upp till medlemmarna i varje förening. Klart är att damfotboll inte generar........
© fotbollskanalen
