“Türkiye Afet Sonrası İyileştirme Planı” üzerine…
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye Afet Sonrası İyileştirme Planı” (TASİP), 24 Mayıs 2025’te, Resmi Gazete kararıyla yürürlüğe girdi. Bu yazıda hepimizi tedirgin eden deprem vb. doğal olayların olumsuz etkilerini bertaraf etmeyi hedefleyen ilgili plana ve kısaca nasıl yapmalı sorunsalına değineceğim.
Afete ilişkin tanımlarla başlayan planda, genel olarak barınma, çevresel varlıklar, eğitim ve sağlık, ekonomik destek, enerji, güvenlik, haberleşme, kültürel-sosyal hizmet, su gibi başlıklar altında yaşamsal ortamı iyileştirme çalışmalarının nasıl yürütüleceğine yer veriliyor.
Afet, “bir olayın kendisi değil, doğa, teknoloji ve/ya insan kaynaklı olayların doğurduğu sonuçtur” olarak tarifleniyor. “Afete dirençlilik” ve “afetlere dirençli toplum” ifadelerinin tanımlarında ise, olası afet etkilerine karşı dayanıklı olma, bu amaçla risk azaltma, hazırlık ve iyileştirme faaliyetleri işaret ediliyor.
“Stratejik, operasyonel ve taktik seviyede” eylemleri içeren faaliyetler dizgesi kapsamında “kısa-orta-uzun vadede” iyileştirici ve risk azaltmaya dair çözümler öneriliyor.
Rapor, esasen 6 Şubat depremleri öncesinde hazırlanmış ve “araya depremler” girince kurumlardan tekrar görüş alınarak revize edilmiş ve raporun bu versiyonu çıkmış ortaya.
İnsan haliyle afetle ilgili bu kurumdan, araya giren depremlerden sonra, halihazırdaki duruma ilişkin bir sorunsallaştırma bekliyor. Ancak raporda geçmiş dönemki sorunların nedenlerine, AFAD’ın önceki raporlarının neden yerine getiril(e)mediğine, eylem planlarının önündeki engellere vb. yer verilmiyor. Böylesi bir öz-değerlendirme içermemesi, olası gelecek etkilerin bertaraf edilmesi hususunda da........
© Evrensel
