menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Değirmende öğütülen taş değil, işçilerin hayatları!

13 0
26.05.2025

Maden patronları bir işçinin daha katili oldu! Silikozis hastası Maden İşçisi Ahmet Toygar geçtiğimiz günlerde Aydın Devlet Hastanesinde yaşamını yitirdi. 50 yaşında hayatını kaybeden Toygar, geride iki küçük çocuk ve acılı bir eş bıraktı.

Verimli Aydın Ovası’nın ortasında yükselen Madran ve Gökbel Dağları zeytin, incir, fıstık çamı ve türlü türlü meyve-sebze ile bin yıllardır bölgenin yaşam kaynağı olmuş. Yörenin su depoları olan bu iki dağdan Türkiye’nin en lezzetli içme suları da kaynıyor.

Madran ve Gökbel Dağları son yıllarda ise sık sık dağları delik deşik ederek yapılan kuvars-feldspat madenciliği ile gündeme geliyor. Tuvalet taşı, banyo fayansı, seramik ham maddesi gibi işlerde kullanılmak üzere dağların birçok yerinde açılan taş ocaklarından çıkarılan cevherler kamyonlarla bu taşların öğütülüp torbalandığı maden işletmelerine taşınmakta. Bu işletmelerde kırıcılarda kırılan kayalar, değirmenlerde öğütülüp torbalanıyorlar. İçi kuvars ve feldspat cevheri ile dolu bu torbaların büyük kısmı İzmir Limanına taşınıp buradan da yurt dışına satılıyor.

Polat Holding, Eczacıbaşı Holding, Kaltun, Eysim, Camiş, Akfeld gibi Türkiye’nin en büyük sermaye gruplarının yanı sıra Sibelco gibi yabancı ortaklı şirketlerin de bu işi yapan fabrikaları var Çine ve çevresinde.

Bu işletmelerin hemen hepsinde kuvars ve feldspat madenleri kırma, eleme ve torbalama işlemleri göz gözü görmez tozlu iş yeri koşullarında yapılıyor. Binlerce işçinin çalıştığı bu işletmelerde işçileri bekleyen çok sinsi bir hastalık işte bu tozların arasında gizleniyor: Silikozis.

Bu madenlerin yapısında bulunan silika adı verilen maddenin uzun süre solunmasından oluşan silikozis, dünyadaki en önemli meslek hastalıklarından birisi olarak biliniyor. Çünkü slikozise yakalanan işçinin sağlığı bir daha asla eskisi gibi olmuyor ve hastalık tedavi edilemiyor.

Çine ve çevresindeki maden işletmelerinde, işçileri bu tozlu ortamlarda çalıştırmamak, onların silikozis hastalığına yakalanmasını önlemek elbette ki mümkün. Kapalı iş yeri ortamlarının yeteri kadar havalandırılması, işçilerin uygun koşulları sağlayan maskelerle çalıştırılması silikozisi önlemenin en önemli yolları arasında. Ancak maden patronları önemli bir maliyet kalemi olarak gördükleri bu önlemleri yıllardır göz ardı ediyorlar.

İşçi başına yapılacak birkaç bin liralık masrafla alınacak maskeler, iş yerinde işçi sağlığı iş güvenliği önlemlerine tam olarak uyulması işletme patronu için ek maliyet, işçiler için ise yaşam ile ölüm arasındaki bir çizgi adeta.

Maden patronlarının maliyetleri yüksek diye almadığı bu önlemler nedeniyle Çine’de bugüne kadar yüzlerce, belki binlerce işçi silikozise yakalandı. Bu işçiler akciğer filmlerinde görülen lekelerden sonra meslek hastası oldukları kendilerine söylenmeden işten........

© Evrensel