menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kitapçı Raflarında Kendini Aramak

10 20
23.06.2025

Bağımsız kitapçılar yalnızca kitapların satıldığı yerler değil; aynı zamanda düşüncenin, estetiğin, farklılıkların ve duygusal zenginliğin yeniden üretildiği alanlardır. Dijital çağın hızla aktığı, dikkatimizin dağınıklıkla sınandığı bu dönemde kitapçıların varlığı, bireysel ve toplumsal bir denge unsurudur. Bir kitabın kapağını elinize almak, sayfaları çevirmek ve raflar arasında kaybolmak; modern insanın aradığı “gerçek bağlantı” ihtiyacına sessiz ama güçlü bir karşılıktır.

Kitapçıları gezmek, yalnızca alışveriş yapmak değildir. Bu, aynı zamanda içsel bir yolculuktur. Nitekim bibliyoterapi gibi alanlar, kitapların bireyin ruhsal iyiliğine olan katkısını yıllardır ortaya koymaktadır (Brewster, 2012). Londra’nın Hackney bölgesinde yer alan bağımsız kitapçıların bize sunduğu ruhsal, bilişsel ve estetik kazanımlarla ruhsal iyiliğe katkıyı sizinle paylaşmak isterim.

Hafta sonu için en güzel aktivitelerden biri kitapçıları ziyaret etmek ve Pazar günü altı duraklı bir rota çizdim kendime:

1. The Broadway Bookshop

“Ciddi edebiyatseverlerin durağı” olarak bilinen bu butik kitapçı, özellikle şiir, felsefe, sanat ve müzikle ilgilenenler için raflarında adeta bir keşif haritası barındırıyor. Dar bir merdivenle çıkılan üst kat, felsefi denemeler ve gezi yazılarıyla dolu. Bu kitapçı, derin düşünmenin zarif bir örneğini temsil ediyor.

2. Artwords Bookshop

Moda, sanat, mimari ve tasarım üzerine yoğunlaşan bu kitapçıda raflar renk uyumuna göre düzenlenmiş. Görsel estetik burada okuma deneyimini destekleyen bir unsur. Bu, “görsel okuryazarlık” ile “içerik derinliği”nin buluştuğu bir atmosfer sunuyor.

3. Donlon Books

Eklektik bir ruhu olan bu kitapçı, kült film yönetmeni John Waters’ın da favorisi. İçerideki yayınlar, punk alt kültüründen cinsiyet kuramına, Japon sanat kataloglarından queer edebiyata kadar geniş bir yelpazeye sahip. Donlon, farkındalıkla yaşamayı, normların dışına çıkarak dünyayı çok sesli algılamayı teşvik........

© Eurovizyon