Ekremcilere kötü haber: ‘Bursa Nutku’ uydurmadır
Şu kesin ki tarih alanında da bir Dezenformasyonla Mücadele Merkezi kurulmalı.
Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması üzerine başlatılan eylemler sırasında –özellikle sosyal medyada- Atatürk’e ait olduğu ileri sürülen ‘Bursa Nutku’nun bir ihtilal bildirisi gibi elden ele dolaştırıldığına siz de muttali olmuşsunuzdur. 30 yıldır ‘nutuk’ diye pompalanan metnin uydurma olduğunu anlatmaya çalışıyorum ama sesim ancak bu kadar çıkıyor. Yine de yılmadan anlatacağım.
Peki sözde ‘Bursa Nutku’nun mahiyeti nedir? Neden bu kadar önem verilmektedir ona?
1 Şubat 1933 günü Bursa’da Ulu Cami’den çıkan cemaatin bir kısmı İstanbul’da bazı camilerde Arapça ezan okunduğu halde Bursa’da neden okunmadığını sormak üzere toplu halde valiliğe yürür. Vali ve Emniyet Müdürü paniğe kapılarak durumu Ankara’ya bildirir. O sırada İzmir taraflarında bir yurt gezisinde bulunan Gazi’ye telgraf uçurup ‘Bursa’da irticaî kalkışma’ başladığı mesajını verirler. Bunun üzerine Gazi 5 Şubatta bir kaç gün önce ayrıldığı Bursa’ya döner. Anadolu Ajansı’na şu beyanatta bulunur:
“Hadise haddizatında fazla ehemmiyete haiz değildir. Her halde cahil mürteciler Cumhuriyet Adliyesinin pençesinden kurtulamıyacaklardır. Hadiseye dikkatimizin bilhassa çevirmemizin sebebi, dini siyaset ve herhangi bir tahrike vesile etmeğe asla müsamaha etmiyeceğimizin bir defa daha anlaşılmasıdır. Meselenin mahiyeti esasen din değil, dindir. Kat’i olarak bilinmelidir ki; Türk milletinin millî dili ve millî benliği bütün hayatına hakim esas kalacaktır.”
Beyanatta adlî makamlar gerekeni yapacaktır denilmektedir.
Buraya kadar bir sorun yok. Ancak ertesi akşam Gazi’nin, Atatürk Köşkü olarak bilinen binada........
© Ensonhaber
