Putin iktidarını hedefleyen Spider's Web’de Rus istihbaratı ve Çin parmağı
1 Haziran 2025'te Rusya'nın derinliklerindeki beş stratejik hava üssünü hedef alan büyük çaplı bir drone saldırısının, Ukrayna Güvenlik Servisi/Slujba bezpekı Ukrayna tarafından gerçekleştirildiğine inanılması isteniliyor. Oysa öyle olmadığı o kadar belli ki?
Her ne kadar bu saldırıyı Ukrayna üstlenmiş olsa da Kiev yönetimini destekleyen başta İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD askeri ve istihbarat güçlerinin müşterek organizasyonu olduğu anlaşılıyor. En büyük pay kimin derseniz, Rusya Federasyonun sözde müttefiki Çin Halk Cumhuriyeti’nin?
Dron yüklü tırlar Rusya’yı baştan başa geçebilir mi? Böyle fantastik yolculuğa ihtiyaç var mı?
Spider’s Web Operasyonu, çok çarpıcı bir senaryo ve üzerinde düşünmeye değer. Dron yüklü TIR'ların Rusya’yı boydan boya geçmesi hem stratejik hem de teknik açıdan birçok soru işaretini beraberinde getiriyor. Neden mi? Kısaca açıklamaya çalışalım.
Rusya, dünyanın yüzölçümü en büyük ülkesi. Batıdan doğuya 9 bin kilometreye varan bir genişlikte. TIR’ların bu mesafeyi güvenli şekilde aşması için yolların güvenli, ikmal noktalarının düzenli ve araçların mekanik olarak üst düzeyde olması gerekir. Özellikle Sibirya ve doğu bölgelerinde altyapı sorunları, zorlu iklim koşulları ve geniş boşluklar ciddi riskler doğurur.
Ayrıca Dron taşıyan TIR’lar ister askeri ister sivil amaçla olsun, stratejik yüklerdir ve yüksek profilli hedefler haline gelirler. Rusya’nın güvenlik mekanizması (FSB, GRU vs.), böyle bir konvoyu mutlaka izler, hatta gerekirse müdahale eder. Herhangi bir "Spider's Web" gibi sofistike bir operasyonun gizlilikle yürütülmesi gerekirdi, oysa böyle bir konvoy görünür ve izlenebilir olurdu.
“Spider's Web Operasyonu” tarzı bir fantezi, sinema ya da kurgu dünyasında heyecan verici olabilir; ama reel politik, istihbarat ve askeri planlama açısından bakıldığında: Dron yüklü TIR’larla Rusya’yı baştan başa geçmek hem gereksiz hem de büyük ölçüde uygulanamaz bir plandır. Bu tür bir harekâtın yeraltı unsurları, siber saldırılar, lokal hücreler ve uzaktan erişimli sistemlerle yürütülmesi daha mantıklıdır.
Kremlin'e karşı sessiz sabotaj ve savaş politikalarına içeriden muhalefet
İstihbarat dünyasında "imkânsız" yoktur, sadece "inkâr edilen" vardır. Bu nedenle Kremlin’in politikalarını benimsemeyen muhalif unsurların düşmanla iş birliği yapmış olması mümkün. FSB, GRU ve SVR gibi yapıların tamamı Putin’in kontrolünde görünse de özellikle GRU içinde zaman zaman "alan açma" girişimleri olduğu bilinir.
Ukrayna Savaşı'nın başlangıcında alınan yanlış istihbaratlar nedeniyle FSB'nin birçok üst düzey isminin görevden alınması, bazı birimlerde yönetimle "soğuk savaş" yaşandığını gösteriyor. Savaş uzadıkça ve Batı yaptırımları derinleştikçe, Rus elitleriyle birlikte bazı istihbarat kadroları da zarar görüyor.
Bu yüzden savaşın bitmesini isteyen, statükonun yeniden inşasına yatırım yapan unsurlar, Ukrayna istihbaratına "dolaylı yardım" edebilir. Ukrayna savaşında bazı gelişmeler – özellikle Kremlin içinden sızan planlar, oligarkların isyanı, savaş karşıtı bazı medya hamleleri – içerden destek ihtimalini düşündürüyor. Ancak şu ana dek bu tür yardımın doğrudan bir delili kamuya açık şekilde ortaya çıkmış değil. Bu da istihbarat başarısının bir göstergesi olabilir.
Stauffenberg suikastı Örümcek ağı operasyonu ve Rus gizli servisleri
İkinci Dünya Savaşı’nda Albay Claus von Stauffenberg’ in Hitler’e düzenlediği suikast girişimi, sadece bir iktidar değişikliği değil, savaşı durdurma çabasıydı. Nazi rejiminin ülkeyi felakete sürüklediğini gören bazı Alman askerî ve istihbarat unsurları, savaşın gidişatını değiştirmek için harekete geçmişti. Bu örnek, uzun ve yıpratıcı savaşlarda devlet içindeki hiziplerin kendi çıkarlarını korumak adına rejime karşı sessiz bir direniş geliştirebileceğini gösteriyor.
Bugünkü Rusya'da da benzer bir durum ihtimal dışı değildir. Ukrayna Savaşı uzadıkça, Kremlin’e yakın çevrelerde memnuniyetsizlik artıyor. Oligarklar, bürokratlar ve istihbaratçılar arasında savaşın durmasını isteyen bir kesimin oluştuğu öne sürülüyor.
Ukrayna’nın gerçekleştirdiği bazı nokta atışı operasyonlar, içeriden bilgi desteği alındığı şüphesini güçlendiriyor. Ayrıca dron yüklü tırların geçişlerine ve personel nakline göz yumulması söz konusudur. Rus istihbaratının bazı kanatlarının, savaşı sonlandırmak amacıyla Ukrayna’ya dolaylı biçimde yardım etmiş olması spekülatif ama mantıklı bir ihtimaldir.
Tarihsel örnekler ve mevcut savaşın seyri birlikte değerlendirildiğinde, komplo teorisi gibi dursa da bu tez ciddiye alınmayı hak ediyor. İçeriden gelen sızıntılarla savaşın seyri değişebilir. Tıpkı 1944’te olduğu gibi, bugün de bazıları savaşın değil, devletin devamını tercih ediyor olabilir.
Hedef alınan üsler ve sonuçlar
Ukrayna ve müttefikleri Rusya’nın stratejik bombardıman kapasitesini zayıflatmak ve Rusya'yı kayıtsız şartsız barış masasına oturtmak amacıyla beş önemli hava üssünü hedef aldı:
İlki İrkutsk Oblastı'nda, Çin sınırına yaklaşık 300 km mesafede yer alan Belaya hava üssü, ikincisi Moskova'nın güneydoğusunda bulunan Ryazan........
© ENP Haber
