11 Eylül saldırıları sonrası insan hakları dengesi: Özgürlük mü güvenlik mi?
11 Eylül 2001 sabahı ABD halkı gözünü kanlı saldırılarla açmıştı. Sabah saatlerinde hava korsanları tarafından kaçırılan bir uçak Dünya Ticaret Merkezi’nin kuzey kulesine çarptı. 20 dakika sonra, başka bir uçak güney kuleyi hedef aldı. Bu sırada, okul ziyaretinde olan Başkan George W. Bush’a saldırılar fısıldanırken, üçüncü uçak Pentagon’a yöneldi ve ABD Savunma Bakanlığı’na çarptı... Dördüncü uçak ise yolcuların müdahalesi sonucu Pensilvanya’da açık bir alana düşmüştü. Hava korsanları, kaçırdığı uçakları, füze gibi kullanılarak sembolleşmiş binalara çarptırıyordu.
Yapılan saldırıların belli periyotlarla gerçekleşmesi, bu saldırıların organize olduğunu gösteriyordu. Kaçırılan uçaklardaki 256 yolcu ve mürettebatların tamamı hayatını kaybetti. İkiz kulelerde bulunan yaklaşık 2.600 insan ve Pentagon’daki 250 kişi saldırılar sırasında yaşamını yitirdi. Koordineli şekilde yaşanan 4 saldırıda yaklaşık 3 bin insan hayatını kaybetti. Bu saldırılar o dönemin travmalarından biri olarak hafızalarda yerini aldı.
Saldırılarda toplam 19 hava korsanı yer aldı. Bunlardan büyük bir kısmı Suudi Arabistan vatandaşı olmasına rağmen uzun süredir ABD’de yaşıyorlardı ve burada kaldıkları süreçte ABD ’de bulunan havacılık okullarında eğitimler almışlardı. FBI ve CIA’nin yaptığı detaylı araştırmalar sonucu saldırganların Afganistan destekli El-Kaide üyeleri olduğu tespit edildi.
Saldırılardan birkaç hafta sonra yayınlanan videolarda El-Kaide lideri Usame Bin Ladin, saldırıları planlayan korsanları bizzat kendisi yönlendirdiğini ifade ediyordu. Bu durum karşısında ABD diplomasisi açıkça Usame Bin Ladin’i bu saldırılardan sorumlu tuttu ve Afganistan’daki Taliban yönetime kendisinin iadesi için Ültimatom gönderdi. Taliban’ın Bin Ladin’i teslim etmemesi, ABD’nin hedefini, saldırıların arkasındaki El-Kaide ve lideri Usame Bin Ladin’e çevirmesine neden oldu. Bu bağlamda ABD, Afganistan’a askeri müdahalede bulunmayı seçti. ABD’nin Afganistan’a askeri müdahalesi ise 20 yıl sürecek bir savaşın başlamasına neden oldu…
Taliban yönetiminin son bulması amacıyla başlatılan bu müdahale NATO liderliğinde havadan ve karadan devam ediyordu. Taliban yönetimi zayıflayınca Kabil’e kadar uzanan ABD ve müttefikleri........
© Elips Haber
