menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yüksek kârlılık olsa da her hisseye yansımıyor

15 0
04.07.2025

2025’in ilk çeyrek verileri, özvarlık karlılığı ile hisse fiyatı arasındaki ilişkinin her zaman örtüşmediğini gösteriyor. Ford Otosan, Coca Cola İçecek ve Bim gibi yüksek özvarlık karlılığına sahip şirketler, aynı dönemde yatırımcısına kaybettirdi. Bu durum, piyasa fiyatlamasında yalnızca finansal oranların değil, beklenti ve algıların da etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Karlılık ve getiri arasında paralellik her zaman görülmese de, kimi şirketler bu iki göstergede de güçlü sonuçlar alabilmek. Aselsan, Pe- gasus ve Gübre Fabrikaları hem yüksek özvarlık karlılığı hem de güçlü fiyat performansıyla yatırımcısının ilgisini çeken örneklerden. Aselsan ,1 özvarlık karlılığıyla yıllık 6,08 kazandırdı. Pegasus ,87 özvarlık karlılıkla ,69 yükseldi. Gübre Fabrikaları ise ,88 özvarlık performasıyla ,06 yükseliş kaydetti.

Şirketlerin finansal gelişim seyri, tek başına karlılık ya da büyüme oranlarıyla açıklanamaz. Anadolu Efes ve Migros gibi firmalar güçlü operasyonel verilere rağmen yatırımcısına kaybettirdi. Anadolu Efes ,02 özvarlık karlılığına ve ,59 aktif büyümeye ulaştı. Ancak yatırımcısına 7,91 kaybettirdi. Migros’un aktif büyümesi S,95 olmasına rağmen hissesi %3 geriledi. Turkcell’in özvarlık karlılığı  seviyesinde ve aktif büyümesi H,13 oldu. Buna rağmen yıllık getirisi sadece %1,26 ile sınırlı kaldı. Fiyatlama davranışı bilançodan daha fazlasını istiyor. İleriye dönük beklentiyi okuyan ve sabreden kazanıyor.

Faaliyet kârlılığı; ana iş, karşılaştırma, operasyonel güç, uzun vadeli öngörü. Finansman gider ile geliri görmeme, borçluluğu ve vergiyi dışlama.

Net kâr marjı; giderleri kapsama, verimlilik, gerçek kârlılık, temettü potansiyeli. Geçici gelir ve iştirak etkisi, yanıltıcılık, kıyaslama zorluğu.

Fiyatı düşmeye devam ediyor. Geçen yıl zarar etti. Bu yılın ilk çeyreğinde de zarar sürüyor

Konya Çimento’nun endeksten çıkarılması hissenin fiyatını nasıl etkiler? / Arda Yıldırım

Arda, Konya Çimento’nun BIST 100 Endeksi’nden çıkarılması, özellikle kurumsal fonlar ve pasif endeks yatırımcıları açısından negatif bir sinyal olarak görülebilecektir. Bunun neticesinde kısa vadeli bir satış baskısı görülmesi şaşırtmamalı. Neticede bazı fonların portföylerinden çıkar. Bununla birlikte asıl sorun şirketin zarar üreten yapısının devam etmesi olarak görülmeli. Geçtiğimiz yıl zarar açıklayan şirket, son paylaştığı 2025 üç aylık mali tabloların-da net parasal kazançlar sayesinde zarar sınırlansa da devam ediyor. Hissenin fiyatı da buna bağlı olarak son bir yılda 2,39 geriledi. Kâra geçmeli.

Geri alımda bir yıldır yaşanan düşüşün etkisi var. Amaç fiyatı destekleyip........

© Ekonomim