menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Fonların getiri yarışında hisse fonları öne çıktı

21 0
18.07.2025

Geride kalan bir aylık süreçte hisse senedi fonları performanslarıyla dikkat çekti. En yüksek getiriyi Piramit Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu % 40,4 ile gerçekleştirirken ayın en çok kazandıran fonu oldu. Tera, Pardus ve Hedef Portföy’e ait serbest fonlar da # ile ( arasında getiri sağladı. Yüksek volatiliteli hisselere odaklanan bu fonlar, temmuz ayında kayda değer getiriler elde etti.

Döviz bazlı tahvillere yatırım yapan Eurobond fonları temmuzda %3 ile %3,7 arasında yükselişler kaydetti. Yapı Kredi Portföy, Garanti Portföy, Fiba Portföy ve QNB Portföy’e ait fonlar öne çıktı. Bu fonlar özellikle kurumsal ve döviz bazlı yatırımcılar için alternatif oluşturdu.

Tera Portföy, Allbatross Portföy ve Pusula Portföy para piyasası fonları %4’ün üzerinde getiri sundu. Aylık bazda risksiz ve düzenli getiri arayan yatırımcılar için güvenli liman olmaya devam ediyor. Tüm fonlar TL cinsinden sabit getirili enstrümanlara dayalı yapısıyla öne çıkıyor.

Altın fiyatlarının yatay hareketi fonlara da yansıdı. Trive Portföy Altın Fonu %0,92 getiri ile listenin başında yer alırken, diğer fonların getirisi %0,1 ile 0,7 arasında değişti. Temmuzda altın yatırım fonları nominal getiri sağlasa da reelde geride kaldı. Altın uzun vadede kazandırmasına rağmen dönem dönem performansında yatay seyir gözlenebilmekte.

Finansman Gideri/Net Satış; borç maliyeti, faaliyet dışı baskı, yıllık trend. Dönemsel kur oynaklığı, kıyaslama sorunu, yetersizlik, faaliyet kârını görmeme.

Net Borç/FAVÖK; borç taşıma gücü, nakit yaratımı, kredi notuna etki. Dönemsellikten etkilenme, manipülasyon riski, yanıltıcılık, maliyeti görmeme.

İmtiyaz hakkını uzatmak istiyor. 150 milyon dolarlık yatırım önerdi. Görüşmeler halen sürüyor

Tav’ın Tiflis havalimanındaki işletme hakkı süresini uzatma ihtimali sizce nedir? / Sadık Kuyumcu

Sadık, TAV halihazırda Tifl is Uluslararası Havalimanı’nın işletme süresinin uzatılması için Gürcistan Hükümeti ile görüşüyor. Mevcut imtiyaz süresi Ocak 2027’de sona eriyor. Şirket, yolcu kapasitesinin yıllık 10 milyona çıkarılmasını hedefl eyen yaklaşık 150 milyon dolarlık bir yatırım öneriyor. Karşılığında da en az 2031’e kadar imtiyaz hakkını uzatmayı teklif etti. Havalimanı işletmeciliğinde imtiyaz sürelerinin uzatılması, genellikle karşılıklı çıkar temelinde yürütülen altyapı yatırımlarıyla bağlantılı oluyor. Gelen veriler süre uzatma ihtimalinin yüksek olduğu yönünde. Mevcut haliyle TAV, konumunu güçlendirmek istiyor

Gerçekleştirilen yeni iş bağlantıları olumlu.........

© Ekonomim