Faaliyet kârı güçlüler daha fiyatlanmadılar
BIST 100’de PD/EFK oranı düşük olan şirketler dikkat çekiyor. Bu şirketler güçlü operasyonel performanslarına rağmen piyasa tarafından henüz fiyatlanmış değil. Bu durum, değer yatırımcılarına önemli fırsatlar sunuyor.
Piyasa Değeri / Esas Faaliyet Kârı (PD/EFK), bir şirketin piyasa değerinin, o şirketin esas faaliyet kârına oranını ifade ediyor. Oran, yatırımcıya şirketin faaliyetlerinden elde ettiği esas faaliyet kârına göre ne kadar değer biçildiğini gösterir. Düşük oran hissenin ucuz olabileceği anlamına geliyor. BIST 100 içerisinde oranı düşükler arasında ilk sırada holding ve tüketim firmaları öne çıkıyor. Anadolu Grubu Holding 2,09 ile ilk sırada yer alırken, Ülker 2,98 ile onu takip ediyor.
Piyasa her zaman gerçek değeri yansıtmıyor. Bazen büyüyen sektörlerdeki güçlü oyuncular geri planda kalabilir. Katılımevim, Limak Doğu Anadolu, Anadolu Efes, Aksa Enerji, Girişim Elektrik ve Yeo Teknoloji gibi hisseler düşük oranlarla işlem görüyor. Bu durum yatırımcıya “Risk mi yoksa fırsat mı?” sorusunu sorduruyor. Neticede çarpanlar, beklentinin ve sabrın aynasıdır. Pegasus 6,87, Türk Telekom 7,17 ve THY 7,30 seviyelerinde bulunuyor. Yüksek faaliyet kârlılığına rağmen oranları hâlâ 10’un altında. Bu tablo, orta vadeli değerlenme potansiyelinin sürdüğünü gösteriyor.
Kazandıran hisselerde görülen düşük PD/EFK oranları, değer yatırımcıları için güçlü bir sinyal olabilir. Neticede kazanca rağmen oranın hâlâ düşük kalması, fiyatın potansiyeli tam yansıtmadığını gösterir. Tüpraş, Coca Cola ve Mavi’nin oranı 9’un altında.
Katılma belgesi; fon temsili, profesyonel yönetim, likidite, çeşitlendirme. Yönetim ücreti, sınırlı kontrol, kısa vade riski, performans riski.
Yatırım belgesi; geniş kapsam, gelir amaçlı, takas edilebilirlik, çeşitlilik, değişken yapı. Sınırlı likidite ve karmaşık vergilendirme riski.
Düzenli temettü ödüyor. Geçtiğimiz martta, bugüne kadarki en yüksek temettü ödemesini yaptı
İş Yatırım’ın kötü bir performansı var. Yüksek kâr payı verdiği halde neden yükselmiyor? / Fatih Kılıç
Fatih, İş Yatırım, yılbaşından bu yana %5 değer kaybetti. Oysa ki şirket, düzenli nakit temettü ödemesi yapıyor. Son olarak da geçtiğimiz mart ayında 8,9 milyar TL kâr payı dağıttı. Bu tutarla, kâr dağıtım oranı 4’e çıkarırken hisse başına temettü miktarı da 5,67 TL’ye yükseldi. Yatırımcılar temettü ödemesini çoğunlukla pozitif bir gösterge olarak değerlendirir. Dahası yüksek artış teşvik unsuru olabilmekte. Ancak piyasanın genel olarak zayıf bir seyir izlemesi hisse üzerinde de baskıya yol açabilmekte. Bu durum mevcut temettü politikasının tek başına hissenin performansını yükseltmesine yeterli olmaması gibi bir etkiye........
© Ekonomim
