Enflasyonu yenen hisseler finans ve teknolojiden geldi
Son bir yılda enfl asyonu geride bırakarak yatırımcısına en yüksek getiriyi sunan sektörlerin başında finansal kiralama geliyor. BIST Finansal Kiralama Endeksi yıllık 6 yükselişle kayda değer bir yükseliş kaydetti. Endekse dahil firmaların toplam piyasa değeri 154 milyar TL olurken, ortalama halka açıklık oranı da % 26,13 seviyesinde bulunuyor. Haftalık bazda durağan kalan endeks, uzun vadede oldukça yüksek ivme yakaladı. Finans sektörü içerisinde yer alan BIST Aracı Kurumlar Endeksi güçlü çıkış sergileyen bir diğer endeks oldu. Yıllık bazda e yükseliş kaydetti. Tera Yatırım yıllık %3.254 ile hayli ciddi bir getiri sağlarken sektör endeksinin de yukarı yönlü hareketinde etkili oldu. Gedik Yatırım ve A1 Capital ` oranında yatırımcısına kazandırdı. Bu gruptaki hisseler hem fiyat hem de işlem hacmi bazında öne çıktı.
Teknoloji ve İnşaat sektörleri, son bir yılda yatırımcısına güçlü getiriler sunarak dikkat çeken alanlar arasında yer aldı. BIST İnşaat Endeksi yıllık bazda g yükseldi. Öne çıkan hisseler arasında Kuyas Yatırım Q3, Enka İnşaat d ve Yayla Gıda a yükseldi. Teknoloji tarafında Aselsan 9, Datagate ve Logo Yazılım I getiri sundu.
Endeks üzeri getiri sağlayan hisseler arasında yer alan Forte Bilgi İletişim D, Odine Teknoloji 7 ile dikkat çeken diğer hisseler oldu. DAP Gayrimenkul V yükselerek sektördeki genişliği gösterdi. BIST Halka Arz Endeksi ve GMYO hisseleri de yıllık olarak @ seviyesinde yükseldi.
FAVÖK marjı; faaliyet performansı, kıyaslama, nakit odaklı, yönetim değerlendirmesi. Tüm giderleri içermeme, yanıltıcılık, finansman yükünü görmeme.
Net kâr marjı; rehber, gerçek kârlılık, vergi ve faiz etkisi, sürdürülebilirlik. Dönemsellik, kıyaslama zorluğu, yetersizlik, yatırım ve finansman etkisi.
Her açılan mağaza kısa vadede gider anlamına geliyor. Şirketin geliri artarken kâr baskılanıyor
Migros’un artan mağaza sayısına rağmen neden kârında düşüş var, bilgi alabilir miyim? / Sedat Tüzel
Sedat, Migros, Mayıs 2025 itibarıyla mağaza sayısını 3.664’e yükseltti. Sadece mayıs ayında 26 yeni mağaza açtı. Ancak büyüme, kârlılığa aynı hızda yansımıyor. Yılın ilk çeyreğinde satışları %8 artarak 78,4 milyar TL’ye çıksa da, net dönem kârı C düşüşle 981 milyon TL’ye indi. Net parasal pozisyon kazancının geçen yılın aynı dönemine göre & azalması ve artan operasyonel maliyetler, kârdaki erimenin temel nedenleri arasında yer alıyor. Perakende sektöründe yeni mağaza açılışları kısa vadede yatırım ve sabit gider yüküne sebep olmakta. Bu da her mağaza açılışının aynı zamanda faaliyet kârı üzerinde baskıya yol açması anlamına........
© Ekonomim
