menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Olan biten liyakatten mi?

17 6
28.03.2025

Liyakat, kişinin bir görevi yerine getirebilmesi için gerekli olan bilgi, beceri, yetkinlik, deneyim ve sorumluluk bilincine sahip olması.

Eski diplomat, uluslararası danışman, enerji politikaları ve strateji uzmanı ve değerli konuşmacım Mehmet Öğütçü’yle söyleşi gerçekleştirdim. Konu, liyakat. Söyleşiyi Youtube’dan izlenebilir, Spotify’dan dinlenebilir.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla normal yollar yerine savaşarak mücadele etmeyi tercih eden bir yönetim aklının yarattığı verimsiz şüphecilik üzerinden okursanız, bir liyakat yazısından fazlasını bulacaksınız.

Hemen her konuda kontrolü elinde bulunduran bir yönetim ülkenin tüm kılcal damarlarındaki trafiğe kadar hükmedebilirken, güncel olarak uluslararası konjonktürde ülkemizi bekleyen ciddi fırsatlar varken, hangi akıl zaman ve konsantrasyon kaybederek, umudu huzuru motivasyonu tehdit ederek olası her tür kazancı reddeder?

Liyakat her şeyin temelini oluşturuyor. Geçtiğimiz hafta Türkiye’de, bir laboratuvar çalışması yapıldı; deneyelim dediler… dünyanın en güçlü sermayesini bir araya getirirsek, eldeki gücü hayata geçirecek liyakatli kadrolar olmazsa ne kadar uzağa gidiyoruz, bir görelim! Deneyin sonucunu Reuters haber ajansından alıntılayabilirim; 4 günde 28 milyar dolar buhar oldu. Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alındığı 19 Mart 2025 tarihinden itibaren 4 işlem gününde TCMB rezervleri yaklaşık 28 milyar dolar azaldı. Artık topyekün, ciddi bir liyakat problemi olduğunu görmek gerekmiyor mu?

Ülkede her konuda farklı düşünen insanlar yaşıyor olmasını, zenginlik olarak yorumlamak yerine birbirimizle savaşa kalkıştığımız günlerde “Türkiye’nin rolü uluslararası alanda nasıl şekilleniyor?” Size sorsam güncel tüm detaya sahip olamasanız da şu yanıtı vermez miydiniz; “Dünya yeni bir düzen oluşturma sürecinde ve Türkiye yeni düzende kritik bir rol oynayabilir. Başta Orta Doğu, Körfez, Kafkaslar, Güneydoğu Avrupa ve Karadeniz olmak üzere ve özellikle yeni Avrupa güvenlik mimarisi içinde ve pek çok bölgede Türkiye’ye önemli roller biçiliyor.” Öğütçü de böyle söyledi.

“Menfaatimiz nerede, görüşleriniz güncel gelişmelerle nereyi neyi işaret ediyor” diye sordum; “Türkiye’nin stratejik olarak uzun vadeli menfaati, Asya Pasifik ve İndo-Çin bölgelerinde. Orta Doğu ve Avrupa Birliği ile çok vakit kaybedildiğini düşünüyorum. Bu bölgelerle uğraşmanın Türkiye’ye getirisi sınırlı kalıyor. Türkiye'nin artık daha net tercihler yaparak, yeni küresel mimariler içinde aktif roller üstlenmesi gerekiyor.”

O zaman bunları düşünecek, planlayacak ve gerçekleştirecek yerde, Avrupa’nın güvenliği için güçlerinizi eğitmek ve oluşturmak varken, kendi çocuklarımıza karşı güvenlik geliştirmekteki hesap ne? diye merak etmiyor musunuz?

Hiçbir şey olmasa, zamanın bir maliyeti olduğu konusunda hem........

© Ekonomim