Güzellikle olmazsa, oldururuz
Zorla güzellik olmazdan, zor kullanmak mübahtır versiyonuna uzanan yolculuğu anlatacağım. “Soft Power”dan “Medeniyetler Çatışması Lite”a geçiş yaptık.
Soft Power nedir, hatırlayan kaldı mı? Önce durum tespiti yapalım. Kavram, 1990’ların başında Harvard Üniversitesi profesörlerinden Joseph S. Nye Jr. tarafından literatüre kazandırıldı. Nye, ülkelerin askeri kuvvet ya da ekonomik baskı yerine, ikna, kültürel cazibe ve meşruiyet üzerinden etkili olabileceğini savundu. Gücün yeni tanımını da yaptı: "Zorlamadan istediğini elde etme kapasitesi.” Marifet diye kabul ettik.
"Soft Power / Yumuşak Güç”, iletişim mimarisinden başka bir şey değil. Dünya sahnesinde öne çıkmak için geliştirilen bir teknik. Yolu, güven inşa etmek, farklı aktörlerle gönüllü iş birliği sağlamaktan ve bunları anlatmaktan geçiyor. Bir anlatı disiplini.
Kavram, siyasette tek kutuplu uluslararası sistemde, ABD üzerinden yeşerdi…karşımızda askeri gücünün yanı sıra kültürel sosyal ekonomik süper gücün teorik çerçevesini oluşturdu.
Böylece, Hollywood’dan fast food’a, üniversitelerden insan hakları söylemine kadar uzanan küresel Amerikan etkisi, yalnızca askeri güçle değil, sosyal-kültürel-magazin-eğitim ve akla gelecek her türlü özenilecek, sertlikten uzak konularla eşleşmeye başladı. Bunun bir illüzyon olduğu tartışmasını başka bir zaman yapalım.
Soft Power konsepti tuttu, popüler oldu… zaman içinde faydalı bir sistem olduğunu gören başka ülkeler de kavrama sahip çıkar oldu. Soft Power trendi doğdu. Avrupa Birliği’nin “normatif güç” olarak kabul edilmesi; iklim diplomasisi, yumuşak hukuk çerçeveleri ve fon mekanizmaları ile etkili olması; Çin’in Konfüçyüs Enstitüleri aracılığıyla oluşturduğu kültürel etki stratejisi — tümü Soft Power pratikleri.
Soft Power aslında kırılgan bir yapı. Uzun yılların birikimiyle oluşan meşakkatli bir iletişim çalışması. İğne oyası gibi örmek gerekiyor diyebiliriz. Soft Power’ın güvenle kol kola gimesi gerekiyor. Güveni inşa etmek nasıl uzun sürüyorsa, Soft Power da böyle. Unutmamalı ki, zarar vermek, yok etmek de kısa sürede olabiliyor. Zamanla Soft Power için gereken sabrı göstermeyen ikincil güçler ters örneklerle tarih yazmaya başaldılar. Örneğin, Çin’in yumuşak güç inşa........
© Ekonomim
