menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Güneştekin, Roma Müzesi’ne girdi, direnen işçilere ‘yoksulluk ve ölümün kokusu’ dersi verdi

46 7
02.07.2025

ÖNCEKİ akşam “Roma Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi”nde ilk kişisel sergisi açılan Ahmet Güneştekin, Arkas Lojistik’in sponsorluğunda 3 TIR’la taşınan eserleri ünlü küratörler Sergio Risaliti ve Paola Marino’nun rehberliğinde yerleştirilirken İtalya’nın kapılarını ilk araladığı günlere döndü:

- Venedik Bieanli’nde ilk kez 2013 yılında eserlerim sergilendi. 2015 yılında bir kez daha Venedik Bienali’ne katıldım. İtalya’nın kültür-sanat dünyasının dikkatini Venedik Bienali’ne katılımlarım vesilesiyle çekmiş oldum.

Derken Güneştekin, İtalya’da ses getiren önemli bir adım daha attı. Venedik’in tarihi simgelerinden ve kültürel yapılarından “Palazzo Gradenigo”yu sanat merkezine dönüştürmek üzere satın aldı:

- Venedik’te devlete ait sanat merkezine dönüştürülebilecek iki bina vardı. Birini satın alma şansını ben yakaladım. Diğerini de bir İngiliz sanatçı aldı. “Güneştekin Vakfı” kurmuş olmam bu binayı almamda önemli rol oynadı.

Güneştekin’in Yıldız Holding’in ana sponsorluğunda gerçekleştirdiği, açılışını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı “Kayıp Alfabe” sergisine İtalya’dan 18 gazeteci geldi. Sergi bazı İtalyan dergilerinde kapak oldu, yayın organlarında geniş yer aldı.

Bunun üzerine Sergio Risaliti ile Paola Marino, Güneştekin’in Feshane’deki “Kayıp Alfabe” sergisini gezmek üzere İstanbul’un yolunu tuttu. İki küratör sergideki eserlerden çok etkilendi. Böylece Müdürlüğünü Renata Cristina Mazzantini’nin yürüttüğü “Roma Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi”ndeki Güneştekin’in “Yoktunuz” sergisi gündeme geldi.

Eserler küratörler rehberliğinde müzenin ana salonlarına yerleştirilirken, serginin açılışına bir gün kala “Savaş Odası”nda sergilenecek “Hafıza Tepesi” enstalasyonuyla ilgili işçilerin üye olduğu sendikadan Güneştekin’e itiraz mektubu........

© Ekonomim