1.6 milyon İstanbullu haftada 150 dakika ‘fiziksel aktivite’yle 3.5 milyar doları kurtarıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Spor İstanbul A.Ş.’nin Genel Müdürü Renay Onur, uluslararası önemli maraton organizasyonlarına katılan 16 kişiden 8'i ile bir yıl kadar önce buluştu. 8 maratoncuya İstanbul Spor A.Ş.’yi anlattı, “fiziksel aktivite”nin önemi üzerinde durdu.
Konuklarından biri “Value Gene Consulting” adlı şirketinden bahsedip, önerisini ortaya koydu:
- İsterseniz insanların “fiziksel aktivite”sinin ekonomiye etkisi üzerine bir araştırma yapabiliriz. Bu araştırma, İstanbul Spor A.Ş.’nin “fiziksel aktivite”yi yaygınlaştırma çabasının yarattığı etkiyi somut olarak ortaya koyabilir.
“Adım Adım”ın kurucu ve öncülerinde olan Renay Onur, Ekrem İmamoğlu’nun ilk döneminde Spor İstanbul A.Ş.’nin başına geçmeden önce özel sektörde görev aldığı şirketlerde daha çok finans ağırlıklı çalıştığını anımsadı, araştırmada “ekonomik etki”nin nasıl ölçüleceğini sordu.
“Value Gene Consulting”in ortağı yöntemi özetledi:
Spor İstanbul’daki görevi 6 yılı bulan Renay Onur, “Value Gene Consulting”in “Fiziksel Aktivitenin Ekonomik Etkisi: İstanbul Örneği” araştırmasının sonuçlarını düzenlediği sohbet toplantısında paylaştı. Söze Dünya Sağlık Örgütü’nün “fiziksel aktiflik” ölçüsünden girdi:
- Dünya Sağlık Örgütü’ne göre haftada en az 150 dakika “orta şiddette” ya da 75 dakika “yoğun egzersiz” yapan bireyler “fiziksel olarak aktif” kabul ediliyor. 16 milyonluk İstanbul’da nüfusun yüzde 13.6’sı bu tanıma giriyor.
“Fiziksel aktivite” konusunda dünyadan örnekler verdi:
- Birleşik Krallık’ta “fiziksel aktivite” oranı yüzde 63.4, ABD’de ise yüzde 46.9 düzeyinde bulunuyor. Yani, İstanbul’un hâlâ kat etmesi gereken uzun bir yol var.
İstanbul’da düzenli “fiziksel aktivite” yapanların 1.6 milyon kişi olduğunu kaydetti:
- Yapılan araştırma, İstanbul nüfusunun yüzde........© Ekonomim
