FATF’in mutabakat gemisi Türkiye’de karaya oturdu
28 Haziran’da Türkiye'de dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir kural kondu. MASAK’ın yayımladığı yeni kurallara göre bundan sonra, Bitcoin gibi kripto bir varlık aldığınızda bunu kendi cüzdanınıza veya başka birine göndermeniz için 48 saat beklemeniz gerekecek. Kuralın amacı, son yıllarda iyice zıvanadan çıkan dolandırıcılık ve yasa dışı bahis ile mücadele ve paranın sistemden çıkarıldığı son kanalı kesmek.
Basitleştirirsek bahse konu kanal şöyle işliyor: Dolandırıcılar, bu işe konu parayı ödeme kuruluşlarında başkalarından kiraladıkları IBAN’lardan sisteme sokup ufak transferlerle izini kaybettiriyorlar. Sonra bir banka hesabında paraları toplayıp oradan kripto borsasına gönderiyorlar. Oradan da soğuk cüzdana çekip ceplerine indiriyorlar. Son aşamayı bankadan nakit çekmeye benzetebilirsiniz.
Tabii ki kripto piyasasında 48 saat kuralını koyanların elinde neler olup bittiğine dair bizim bilmediğimiz daha birçok veri var. Köşe yazarı olarak bizim işimiz kısmen bildiğimiz konularda ahkâm kesmek. Gelin şimdi de öyle yapıp bu kuralın tarihsel gelişimine ve dünyadaki kara para ile mücadele trendlerine bakalım.
Transfer için 48 saat beklenmesi kuralı, aslında menkul kıymetler borsasındaki mutabakat sürelerine benzetme yaparak bulunmuş. Menkul kıymetler borsaları 1700’lerde Amsterdam ve Londra’da ilk kurulduğunda mutabakat süresi 14 gün olarak belirlenmiş. Çünkü kayıtlar iki şehir arasında gemiyle taşınırmış. Bugün Londra’dan Amsterdam’a bir saatte trenle gidebiliyorsunuz. Borsalardaki mutabakat süreleri de on yıllar içinde 48 saate indi. Geçen sene Amerikan borsasında 24 saatte mutabakat için pilot uygulamalara başlandı. Kripto varlıkların teknolojik altyapısının yegâne esprisi ise mutabakatın anlık ve sıfır maliyetle yapılabilmesi. Yani, “herkes gider Mersin’e biz gideriz tersine” misali, çıkardığımız kural, o kurala konu olan teknolojinin esas esprisini ortadan kaldırıyor. Bence madem böyle bir kural koyuyoruz, 48 saat değil 14 günlük bir sınır koymalıydık! Hem tarihe karşı saygılı olurduk hem de zaten Türkiye’de hiçbir dolandırıcılık olayının 48 saatte fark edilip........
© Ekonomim
