menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yine aynı soru: Türkiye IMF’ye gider mi?

27 9
25.04.2024

“Türkiye IMF’ye gider mi?” sorusunu en son geçen yılın temmuz ayında sormuştuk. O günlerde basında yer alan haberlere göre ABD'li gazeteci Seymour Hersh, Türkiye’nin "11-13 milyar dolarlık IMF kredisi" sözü karşılığında İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktığını iddia etmişti. İsveç NATO’ya üye oldu ama IMF’den sözü edilen kredi gündeme bile gelmedi. Demek ki; o zamanki söylenti yanlışmış.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in geçen hafta IMF yöneticileri ile medyada yer alan resimleri ile konu tekrar gündeme geldi. Aslında Şimşek’in IMF binasında olması ve orada fotoğraf vermesi rutin IMF toplantılarına katılmak için Washington’a gitmesinden dolayıydı. IMF-Dünya Bankası her yıl Nisan ayında Washington’daki merkezlerinde ortak yarıyıl toplantıları düzenler ve üye ülkelerin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları bu toplantılara katılırlar. Bu arada ikili görüşmeler olur, bu görüşmelerde IMF yetkilileri genellikle nezaket gereği olumlu sözler eder. Ancak bu yıl Washington’dan gelen görüntüler bu işin sonunun IMF ile bir anlaşmaya varacağı şeklinde yorumlara yol açtı.

Bu noktada IMF’ye dair birkaç soruyu sormak gerekiyor:

- IMF nedir, neye yarar?

IMF uluslararası parasal iş birliğini geliştirmek; ticaretin genişlemesini ve dengeli bir şekilde büyümesini sağlamak; döviz kurlarında istikrarı teşvik etmek, çok taraflı bir ödemeler sisteminin kurulmasına yardım etmek ve ödemeler dengesi finansmanında problemler yaşayan üye ülkelere finansal destek sağlamak amaçları ile kurulan bir örgüttür. Aralarında Türkiye’nin de olduğu 190 ülke üyedir. IMF bu üyelerine ihtiyaç duymaları halinde çeşitli vasıtalarla destek sağlar. Bunların başlıcaları Stand-by düzenlemeleri, Esnek Kredi Hattı, İhtiyati Likidite Hattı, Acil Finansman........

© Ekonomim


Get it on Google Play