menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

BRICS bizim için alternatif olur mu?

32 35
12.09.2024

BRICS’e ilişkin çok fazla senaryo yazılıyor; yorum yapılıyor. Yeni bir güç ve güçlü bir alternatif olarak sunuluyor. Küresel ekonomik ve jeopolitik değişimin sembolü olarak gösteriliyor. Bu yorumların ve beklentilerin abartılı olduğunu düşünüyorum. Genişleyen BRICS’in dev bir cüssesi var ama küresel ekonomisi üzerindeki etkisi hala o dev cisminin çok gerisinde. Görünür gelecekte de bu durumun değişmesini beklemiyorum. Her ne kadar dünya ekonomisindeki ağırlıkları G7’den bile fazla olsa da birleşik güçleri ve yarattıkları sinerji o kadar büyük değil.

BRICS’in kökeni Goldman Sachs ekonomisti Jim O’Neill’in “Building Better Global Eonomic BRICs” adlı raporuna gider. O’Neill’in gruplandırmasında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin vardı ve bu ülkelerin 2050 itibariyle küresel GSYH’nın yüzde 40’ını gerçekleştireceklerini öngörüyordu. BRIC resmen 2009’da kuruldu ve 2010’da Güney Afrika’nın katılımı ile BRICS adını aldı. BRICS bloku bu yıl başında önemli bir hamle yaptı ve genişlemeye başladı. İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi yeni üyeleri arasına kattı. Bu genişleme ile bloğun dünya ekonomisindeki ve demografisindeki ağırlığı arttı ve onu dünyanın en gelişmiş yedi ekonomisinin oluşturduğu G7’den bile cüsseli bir hale getirdi.

Türkiye bu grupta yer almalı? Kesinlikle almalı. Önceki gün CNBC’ye konuşan analist George Dyson’ın dediği gibi Türkiye “Çok kutuplu bir dünyada bağımsız bir aktör olarak kendini konumlandırmak ve hatta kendi başına bir güç kutbu haline gelmek” istiyor olabilir. Türkiye’nin çıkarı BRICS ile ilişki kurmaktan yanadır. Bu grup hem ticaret hem yatırım anlamında bize ciddi fırsatlar........

© Ekonomim


Get it on Google Play