Serbest bölgelerde ruhsatlar gözden geçiriliyor
Serbest bölgeler, ihracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek amacıyla mevzuatımızda yer alıyor ve dış ticaret uygulamamızda önemli bir yer tutuyor. Yabancı yatırımcılar ülkeye gelmeden önce dış ticaret teşviklerini kontrol ederek yatırım yeri olarak serbest bölge alternatifini değerlendiriyor. Ülkemiz, özellikle yakın coğrafya (MENA Bölgesi) için ihracat merkezi ya da üretim üssü olarak tercih ediliyor ve bu noktada serbest bölgeler ciddi bir rol oynuyor. Jeopolitik avantajımızın en önemli iz düşümü serbest bölgeler oluyor. Bu bakımdan, serbest bölgelerin varlığı ve gelişimi büyük bir önem taşıyor.
Sanayileşmeye paralel olarak her bölgede 19 adet serbest bölge bulunuyor. Geçen yıl toplam ihracatın yaklaşık olarak 13 milyarı bu bölgelerden gerçekleşti ve yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlandı. Bu sebepler; üretim, ihracat ve istihdam açısından serbest bölgelerin kritik alanlar olduğunu gösteriyor.
Serbest bölgelerin temel kuruluş amacı, ihracata dayalı yatırım ve üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak olarak belirtiliyor. Bu bağlamda, bu bölgeler her ne kadar Türkiye Gümrük Bölgesi’nde yer alsa da kambiyo ve gümrük mevzuatı açısından yurt dışı olarak sayılıyor. Bu nedenle, serbest bölgelere getirilen eşyalardan ithalat vergisi, katma değer vergisi (KDV) ve diğer ithalata bağlı vergiler tahsil edilmiyor. Bu KDV istisnasına, hizmetler ve taşımalar da dahil ediliyor. Ayrıca serbest bölgeler kambiyo düzenlemelerinden de muaf tutuluyor. Aynı zamanda, ülkemizden serbest bölgelere gönderilen eşyalar için ihracat hükümleri tatbik ediliyor ve serbest bölgelerde KDV iadesi gibi ihracat teşviklerinden de yararlanmak mümkün oluyor.
Bunlara ek olarak, bu bölgelerde lisans alarak üretim ya da faaliyet........
© Ekonomim
