İklim Kanunu geliyor ama…
Çevre, iklim ve doğa konuları sadece bir ülkeyi ya da kıtayı ilgilendirmiyor. Tüm ülkelerin bir araya gelerek bu sorunlara çözüm bulmaya çalışmaları, ortak hareket ederek hep birlikte çözüm odaklı yasal ve kültürel bir yaklaşım gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bu konuda dünyanın bütünlük içinde hareket etmesi gerekirken, maalesef bu şekilde ilerlemek çok mümkün olamıyor. Bu bütünlük Paris İklim Anlaşması ile oluşturulmaya çalışılsa da birçok ülke anlaşmayı halen imzalamıyor ya da hayata geçiremiyor. Kaldı ki Trump da ikinci döneminde ilk olarak bu anlaşmadan çekileceğini duyurdu. Dolayısıyla, çevre sorunlarını çözme konusunda en önemli iki engele işaret edildiğini söyleyebiliriz; bunlardan birisi örgütlenme, diğeri ise maliyete katlanma.
Çevre sorunlarına karşı tedbir almak, şirketlerin ve devletlerin ilave maliyetlere katlanması anlamına geliyor. Karbon ayak izini azaltıcı tedbirler, şirketlerde ciddi bir şekilde dönüşüm gerektiriyor. Bu dönüşümün yerine getirilememesi durumunda çevre vergisi ya da regülasyonları ile karşı karşıya kalınıyor. Bu da hem devletlere hem de şirketlere ilave bir maliyet oluşturuyor. Bu noktada, bu maliyetin nasıl karşılanacağı önemli bir mesele olarak karşımıza çıkıyor.
Trump 2.0 dönemiyle başlayan ve tartışılan ticaret savaşları, küresel salgından bu yana birçok ülkenin hala enflasyonla yaşıyor olması, tedarik zincirindeki kırılmaların girdi maliyetlerini yükseltmesi gibi konular maalesef çevre ile ilgili konuları tekrar gözden geçirmeye itiyor. İşte bu noktada, ülkemizde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız beklenen İklim Kanununu TBMM’ye geçen hafta sundu.
İlk İklim Kanunumuz nihayet yasalaşma sürecine giriyor. 20 madde, 2 geçici madde içeren kanun teklifi, aynı zamanda 3 farklı kanunda değişiklik içeriyor. Kanun kapsamında Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulması öngörülüyor. ETS sisteminin kurulmasıyla AB ile olan rekabet dezavantajımız ortadan kaldırılacak ve ülkemizde tahsil edilen sertifika bedellerinden oluşan bir fon ile çevre konusunda ciddi bir finansman da sağlanmış olunacak. Ayrıca, Türkiye Gümrük........
© Ekonomim
