2025 yılının ilk yarısında Türkiye ekonomisi
Öğr. Gör. RAİF BAKOVA - Darphane (E) Genel Müdürü
Dr. ŞERİF YÜKSEL - T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü
Ekonomide 2023 yılı Haziran ayından bu yana uygulanmakta olan ekonomik program 19-28 Mart günlerinde yaşanan mali türbülans nedeniyle yılın ilk çeyreğinde başarısız bir sürece girer gibi oldu. Ancak, Hazine ve Merkez Bankası’nın doğru karar ve müdahaleleriyle ekonomi kurumları ve piyasalarda kısa sürede denge sağlandı. Ne var ki alınan önlemler ve döviz piyasasına yerinde müdahaleler büyük eleştiri aldılar. Örneğin, sıkıntılı sürecin ilk üç gününde döviz piyasasına yapılan 10 2 12 milyar dolarlık satış, daha sonra yavaşlayan kurlara karşın 50 milyar doları aştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası yönetimi süreci başarıyla yöneterek, borsa başta olmak üzere döviz kurları ve diğer temel ekonomik olgu ve göstergeleri pozitif konuma getirdiler. (Bu konuda EKONOMİ gazetemizde yayımlanan “Hazine ve Merkez Bankası 19 Mart Operasyonu Üzerine” başlıklı makalemizde önemli ayrıntılar yer almaktadır.)
Türkiye ekonomisi her zamanki gibi güçlü potansiyeli ile yılın ikinci yarısına girdiğimiz bu günler de, başta döviz rezervleri olmak üzere piyasalardaki gücünü ve saygınlığını geri kazanıyor.
Temmuz ayı itibariyle döviz rezervleri ‘Mart türbülansına’ geri döndü. Ayın ilk haftasında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın brüt rezervi 164,4 milyar dolar oldu. Sözünü ettiğimiz makalemizde TCMB’nin brüt döviz rezervinin 14 Şubat günü 173 milyar dolar olarak belirtilmişti. O dönemde TCMB, rezervine güvenerek piyasalara müdahale etmiş ve dolar kurunun 37-38 TL bandına dönmesini sağlamıştı. Bu defa da total brüt rezervine dönüş süreci yaşanıyor.
Diğer........
© Ekonomim
