Yeniden Adıyaman: Aramayan yol bulamaz
Adıyaman’ın sorunlarını, ihtiyaçlarını saptamak ve çözüm önerileri geliştirmek için MHGF ve AGSD öncülüğünde, oluşturulan 6 küme ile değerlendirme toplantıları yapıldı.
İş yaparken sizi güdülendirecek ve denetleyecek ilke-odaklı ölçüleriniz yoksa, işinize kattığınız değerin verimliliği düşük düzeylerde kalabilir. Bu temel bakış nedeniyledir ki, birlikte çalıştığım herkesle paylaştığım, kendimi ölçmeye yarayan anayasalar oluştururum. Yarım yüzyılı aşan saha çalışmalarında bir gölge sadakati ile uyduğum anayasamda, “Yapılacak çalışmanın vazgeçilmez idealini ve yaratmak istediği sonucu zihinlerde netleştirmemiş işler için emek ve zaman harcanmayacak” ilkesi yer alır.
Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) yetkilileriyle ülkemizin değişik yerlerinde ve Kıbrıs’ta toplantılar yaptık. Çok sayıda iş insanının katıldığı ve katkı yaptığı toplantılarda temel ilkemiz, toplantıdan çıkarken, hiçbir katılımcının, “Ben düşüncelerimi söyleyemedim” demesine fırsat yaratmayan yöntemler uyguladık.
Federasyon Başkanı Hüseyin Öztürk ve Adıyaman Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Ragıp Aras “Yeniden Adıyaman” temalı kapsamlı bir değerlendirme toplantısı düzenlemek istediklerini bildirince, önce yerelde eli taşın altında olanların saptayacakları ihtiyaçları ve öncelikleri belirleyen bir toplantı yapılmasını önerdim.
İhtiyaçları saptama ve öncelikleri belirleme değerlendirmelerinde altı küme oluşturuldu: Birinci kümede, Bilal Zemin, Dr. Selin Engin, Dilvin Şirvan Toprak, Birsen Günay, Dr. Kağan Emre Engin; ikinci kümede, Mehmet Tüm, Hüseyin Bilmez, Doç. Dr. Burcu Sancar, Öğr. Görevlisi Gülhan Atlamış; üçüncü kümede, Yavuz Turan, Ragıp Aras, Yüksel Çakırtaş, H. İbrahim Ünlü; dördüncü kümede, İsmet Turan, Serkan Ketenci, Hüseyin Öztürk, Mustafa Çiftçi, Hamit Doğan; beşinci kümede, Abdurrahman Tutdere, Gani Bereket, Zafer Ersoy, Ekrem Cırık, Abdulkadir Çelenk, Mehmet Torunoğlu; altıncı kümede, Aziz Çelik, Fethi Avseren, Mehmet Tolunoğlu, Selçuk Poyraz, Emrah Öztunç, M. Emin Danış sorgulamalara katkı yaptı.
Adıyaman’daki gözlemlerimi iki ayrı yazıda paylaşacağım: İlk yazıda, Adıyaman’da sorunlarla iç içe yaşayanların değerlendirmelerini, ikinci yazıda da sahada gözlediğim tütün, nar ve badem üretimine ilişkin öğrendiklerimi aktaracağım.
Belli bir ayıklama ve ağırlıklara göre sıralama yapmadan, kümelerin yaptıkları değerlendirmelerde öne çıkan sorunları paylaşalım.
Birinci kümede; büyük deprem sonrası yörede yaşayanların fizyolojik, psikolojik ve sosyal alanda yaşadıkları........
© Ekonomim
