Vergi indirimi teşvikinde neler değişiyor?
Teşvikli yatırımlarda kurumlar vergisi indirimiyle ilgili mevcut yasal düzenleme 28 Şubat 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5838 sayılı kanunla yapıldı. Bu kanunla Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen bir maddeyle, teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançlar için indirimli gelir/kurumlar vergisi oranı uygulaması getirildi.
Başta vergi indirimi olmak üzere, yatırım teşvikleriyle ilgili ikincil düzenleme önce 2009/15199, daha sonra 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapıldı. Son olarak 30 Mayıs 2025 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 9903 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı yürürlüğe girdi, 2012/3305 sayılı Karar da yürürlükten kaldırıldı.
Mevcut uygulama bu çerçevede devam ederken, 16 Haziran 2025 tarihinde TBMM gündemine giren bir kanun teklifiyle, indirimli kurumlar vergisi oranı teşvikini düzenleyen Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A maddesinde bazı değişiklikler önerildi.
Değişikliklerle esas olarak, teşvik politikasında yapılan ve 9903 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen teşvik politikasına ve asgari kurumlar vergisi uygulamasına paralel bir uygulamanın amaçlandığı söylenebilir.
Aşağıda, Kanun teklifiyle nelerin değişmesinin önerildiğini özetleyerek kişisel değerlendirmelerimi yapmaya çalışacağım.
Mevcut düzenlemede, teşvik için bir süre sınırlaması yok. İndirimli oran uygulayarak sağlanan vergi tasarrufu yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar, onlarca yıl teşvik kapsamında vergi indiriminden yararlanmak mümkün.
Kanun teklifiyle, indirimli kurumlar vergisi uygulamasının, indirim hakkının kullanılabileceği ilk hesap döneminden itibaren en fazla 10 hesap dönemiyle sınırlandırılması öneriliyor.
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A maddesinde vergi indirim oranı belirlenmiş değil. Madde Cumhurbaşkanı’na vergi oranını ’a kadar indirimli uygulatma konusunda yetki veriyor.
Cumhurbaşkanı (öncesinde Bakanlar Kurulu), yetkisi çerçevesinde vergi indirim oranını belirliyordu. 9903 sayılı Cumhurbaşkanı kararı öncesinde, istisnaları olmakla birlikte, bölgeler itibariyle P ile arasında vergi indirimi uygulanıyordu. 9903 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla vergi indirim oranı bütün bölgeler için ` olarak belirlendi.
TBMM gündeminde bulunan kanun teklifiyle, bütün bölgeler için vergi indirim oranı ` olarak öneriliyor. Cumhurbaşkanı’na da indirim oranını değiştirme konusunda verilmiş bir yetki yok.
Önerilen değişikliğin bu haliyle yasalaşması halinde, % oranında kurumlar vergisine tabi kazançlar için indirimli oran olacak. Sonuçta da asgari kurumlar vergisi kadar bir vergileme yapılmış olacak.
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A maddesi çerçevesinde halen, diğer kazançlara indirimli........
© Ekonomim
