Enflasyon sebep, sanayide daralma sonuç
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayi sektörünün kaydettiği performansı göstermesi açısından çok önemli bir gösterge. PMI verilerinin bir diğer özelliği ise ortak metodolojiye sahip olması ve tüm dünyada hemen hemen aynı tarihlerde açıklanması nedeniyle ülkeler arası karşılaştırmaya imkân tanıması.
Bizde imalat PMI hesaplanırken maalesef hizmetler PMI hesaplanmıyor. Bu büyük bir eksiklik. Gerçi MÜSİAD’ın Satın Alma Yöneticileri Endeksi (SAMEKS) hem imalât hem hizmetler hem de bileşik endeks olarak hesaplanıyor ancak onlar da bu endeksi duyurmakta ve genel kabul görmüş bir hale getirmekte epey sessizler.
Sanayide ciddi kan kaybı yaşanıyor
Türkiye hızla üretimden uzaklaşıyor. TÜİK verilerine göre GSYH içerisinde sanayinin payı 2022 yılında yüzde 26,4 iken, 2023 yılında yüzde 22,9 olmuş. 2024 yılında ise yüzde 20’ye gerilemiş. Ciddi bir kan kaybı yaşanıyor. Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkenin sanayisini kaybetme, sadece hizmetler sektörü ile yürüyebilme şansı yok. Üstelik hizmetler sektörünün iki başatından turizm oldukça kırılgan ve pahalılaşan Türkiye nedeniyle turistlerin ilk destinasyonu olmaktan uzak şu aralar. Diğer önemli alan lojistik sektörü ise ihracat iyi olunca daha fazla gelir getiren bir alan. İhracatın ana lokomotifi ise İmalat Sanayi. Mayıs 2025 itibariyle 100 birimlik ihracatın içinde imalat sanayinin payı yüzde 95’e yükselmiş durumda.
İSO Haziran 2025 Türkiye PMI verilerine göre; Mayıs ayında 47,2 olan manşet PMI, haziranda 46,7’ye gerileyerek son sekiz ayın en düşük değerini almış durumda. Eşik değer 50. Bunun üstü genişlemeyi gösterirken altı daralmaya işaret ediyor.
Sanayi sektörünün faaliyet koşulları Nisan 2024’ten itibaren kesintisiz bozulma eğilimi göstermiş.
Temel sebep talepteki zayıflık. Bu zayıf talep yeni siparişlerin haziran ayında da azalmasına neden olmuş ve böylece mevcut düşüş trendi ikinci yılını tamamlamış durumda. Haziran ayında yeni........
© Ekonomim
