Türkiye’de gençlik mutsuz, umutsuz, her türlü baskı altında…
Harvard'daki İnsan Gelişimi Programı ve Baylor Din Çalışmaları Enstitüsü'ndeki akademisyenler ile Gallup ve Açık Bilim Merkezi arasında yürütülen boylamsal (uzunlamasına) bir araştırma var: “Küresel Gelişim Çalışması (Global Flourishing Study- GFS)”. Çalışma, coğrafi ve kültürel açıdan farklı 22 ülkeden temsil yönü yüksek yaklaşık 200 bin katılımcıyı kapsıyor. Anket; demografik, sosyal, ekonomik, politik, dini, kişilik, çocukluk, toplum, sağlık ve karakter tabanlı sorularla birlikte refah hakkında zengin bir soru setini içeriyor.
Araştırmaya; Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin (Hong Kong), Mısır, Almanya, Hindistan, Endonezya, İsrail, Japonya, Kenya, Meksika, Nijerya, Filipinler, Polonya, Türkiye, Güney Afrika, İspanya, İsveç, Tanzanya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nden bireyler dahil edilmiş. Türkiye’nin örneklem büyüklüğü 1.473 olarak belirlenmiş.
Bu girişimin bütçesi 43,4 milyon dolar ve aile, din, yardım nitelikli toplam 8 vakıf tarafından desteklenmiş.
Çalışmada; gelişmeyi şekillendiren faktörler üzerine yapılan önceki araştırmaların çoğu, tüm verilerin aynı anda toplandığı kesitsel (belli zaman dilimine yönelik) örneklere dayandığı için bu verilere güvenmenin nedensellik konusunda kanıt sağlamayı zorlaştırdığı ifade edilmiş ve bu nedenle boylamsal (uzunlamasına) analiz benimsenmiş.
Çalışmaya hazırlık, 2018 yılında demografik, dini ve refah sorularından oluşan bir temel setle başlanmış. Daha sonra çeşitli disiplinlerden bilim insanlarından, refahın potansiyel........
© Ekonomim
