menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bilişime çifte vergi ‘beyin göçü’ endişesi yarattı

9 0
04.07.2024

Bilişime çifte vergi hazırlığı sektörde “beyin göçü” endişesi yarattı. Hazırlanan vergi paketinde kaldırılacak istisnalar arasında teknoparklar ve teşvik kapsamında Türkiye genelinde çalışan Ar-Ge personeline ilişkin istisnalara da yer verildi.

Taslak bu şekliyle kaldığı takdirde teknoparklar ve Ar-Ge çalışanları artık vergiye tabi olacak. Yeni vergi paketi ile teknoparklar için 2028 sonuna kadar uygulanması karara bağlanan “kazanç istisnası” kaldırılarak teknoparklar ve bu alanda çalışan şirketler Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefi haline gelecek. Hem teknopark yöneticisi şirketin, hem teknoparklarda faaliyet gösteren şirketlerin yararlandığı teşvike ilişkin sürpriz değişiklikle, 102 Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ndeki 9 bine yakın firma asgari kurumlar vergisine tabi olarak peşin vergi ödemek zorunda kalacak. Değişiklikle sağlanacak kurumlar vergisi geliri henüz net değil.

Teknoparkların yanı sıra bu ekosistemde çalışan Ar-Ge elemanları da vergiye tabi olacak. Ar-Ge elemanlarının vergi muafiyeti sınırlandırılarak, ücretlerinin bir bölümü Gelir Vergisi’ne tabi olacak. 102 Teknoloji Geliştirme Bölgesi, bin 292 Ar- Ge merkezi, 328 tasarım merkezi ve 7 kuluçka merkezinde çalışan, büyük bölümü Ar-Ge elemanı olan 181 bine yakın çalışan merakla istisna kalkışına ilişkin detayları bekliyor. Ücret istisnasının kaldırılması yoluyla bir yılda 4,2 milyar liralık vergi geliri sağlayacak olan uygulama, sektörde şimdiden “beyin göçü” endişesi yarattı.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (Teknopark), 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile yasal bir zemine kavuşturuldu. Teknoparklarda faaliyette bulunanların kazançları, 4691 sayılı Kanun’un Geçici 2’nci maddesi ile gelir ve kurumlar vergisinden müstesna tutuldu. İstisna kazancı belirli tutarı aşanlar yine kanunda belirtilen limitler çerçevesinde kazançlarının bir kısmını yatırıma dönüştürmek zorunda bırakıldı. Buna göre 1/1/2022 tarihinden itibaren kapsamdaki kuruluşların yıllık beyanname üzerinden istisna edilen kazançları tutarı 1 milyon TL ve üzerinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefl eri tarafından, bu tutarın yüzde ikisi pasifte geçici bir hesaba aktarılacak, aktarılması gereken tutar yükümlülüğü, yıllık bazda 20 milyon TL’yi aşamayacaktı.

Bu tutar, geçici hesabın oluştuğu yılın sonuna kadar Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da bu kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan diğer girişimcilere sermaye olarak konularak vergi istisnasının bir bölümü ile yeni yatırımlar yapılacaktı. Teknoparkta........

© Ekonomim


Get it on Google Play