Benzeyenleri ve benzemeyenleri ile Grenfell ve Kartalkaya
14 Haziran 2017’de Londra yakınlarındaki Kuzey Kensington’daki 24 katlı “sosyal konut” olan Grenfell Kulesi adlı apartmanda gece 01.00’den hemen önce yangın çıktı. Yangın hızla binanın dışına yayıldı ve tüm katlar alevler ve dumanlar içinde kaldı. Bunun nedeni binanın yeni dış kaplama ve yalıtımıydı. Dış kaplama ile duvar arasındaki hava boşluğu baca etkisi yapmıştı. Yangın 60 saatin sonunda kontrol altına alınabildi. 18’i çocuk 72 kişi öldü, 70’ten fazla kişi yaralandı. 223 kişi kurtuldu.
14 Eylül 2017’de yangının nedenlerini araştırmak için Grenfell Kulesi Soruşturması başladı. Soruşturmanın ilk raporundan elde edilen bulgular Ekim 2019’da yayımlandı.
Yangın Etiyopyalı Behailu Kebede’nin oturduğu Daire 16’daki “H” marka buzdolabı dondurucusunun “içinde ya da çevresinde” başlamıştı. Nedeni, “Buzdolabının kompresör röle bölmesindeki aşırı ısınmış bir kablo konektörünün kötü sıkılmış bağlantısı” olarak gösterildi. Duman ve yangın buradan çıkmış, fark edilmiş, aynı katta tüm oturanlar uyarılarak dışarı çıkış sağlanmış, aynı anlarda itfaiye çağrılmış ve geçen sürede alevler buzdolabının arkasındaki pencerenin çerçevesinden dış duvara sıçramıştı. Yangının “suçlu gösterilen” buzdolabından çıktığı söylense de buzdolabı hiç tamirat görmemişti.
Birleşik Krallık’taki diğer pek çok yüksek bina gibi, Grenfell Kulesi de yangın durumunda “yerinde kal politikası” düşünülerek tasarlanmıştı. Bir dairede yangın çıkarsa, kalın duvarlar ve yangın kapıları itfaiyenin müdahalesine kadar gereken zamanı kazandıracak, sadece yangın çıkan konutta yaşayanlar tahliye edilecekti. Bu........
© Ekonomim
