menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yapay zekâ oyunu

14 0
15.05.2025

Adjust’ın mobil oyun pazarının geleceğinde kişiselleştirme, monetizasyon ve pazarlamaya işaret ettiği raporu, yapay zekâ oyununun her boyutu için geçerli.

Adjust’ın düzenli olarak yayınladığı raporunda mobil oyunların monetizasyonu ile ilgili olarak yapay zekânın rolüne işaret eden bölüm son dere ilgi çekici. Bu yazıyı yazmamdan bir gün önce bir CIO, Sam Altman’ın Open AI’ın gelir modeli ile ilgili bir soruya, amiyane çeviriyle “Vallahi biz de bilmiyoruz. Yapay zekâya soracağız” dediğini aktardı. Sonrasında gerçekten yapay zekâya bu konuyu soruyorlar. Ancak yapay zekânın ekonomisi sadece gelir ile bağlantılı değil. TRAI’nin yapay zekâ çalıştayında, hangi şirketin yapay zekâda diğerlerini geriye bırakacağı ile ilgili soruya yanımda oturan patron, “Open AI. Yine 40 milyar dolarlık yatırım aldılar” yanıtını verdi. Benim eklemem gereken Open AI’a 10 milyar dolar yatırım yapan Microsoft’un piyasa değerinin, ağırlıkla bu etki ile yüzde 53 artışla 3 trilyon dolara dayandığını görmüş olmamız.

Bu noktada oyun boyutuna bir bakalım. Adjust monetizasyon konusunda şunları ortaya koyuyor: “Yapay zeka, oyun içi para kazanma stratejilerini daha dinamik ve oyuncu odaklı hale getiriyor. Yapay zeka algoritmaları, kullanıcı davranışlarını analiz ederek uygulama içi fiyatlandırmaları gerçek zamanlı olarak optimize edebiliyor. Böylece farklı kullanıcı segmentlerine göre uyarlanmış teklifler sunulabiliyor. Örneğin, yüksek değerli oyunculara özel premium paketler önerilirken, gündelik kullanıcılar daha erişilebilir içeriklerle oyunda tutulabiliyor. Oyun içi reklamcılık da yapay zekayla birlikte daha akıllı hale geliyor. Yapay zeka destekli reklam yerleşimleri, reklamların oyuncu deneyimini kesintiye uğratmadan, en uygun zamanda ve yerde gösterilmesini sağlıyor. Bu sayede hem oyuncu memnuniyeti korunuyor hem de reklam gelirleri maksimize ediliyor.”

Etkinin bununla sınırlı olmadığını ve birçok alanı kapsadığını ortaya koyan Adjust, “Yapay zekânın, mobil oyun sektöründe oyun geliştirmeden kullanıcı etkileşimine, gelir modellerinden pazarlamaya kadar her alanı kökten dönüştürüyor. Giderek daha merkezi bir rol üstlenen yapay zeka, hem geliştirici hem de pazarlama ekipleri için vazgeçilmez bir araç haline geliyor.” Diyor.

Ben bu kadar kapsamlı bakmadan önce imalat tarafına odaklanmak gerektiğini düşünüyorum. Bunun nedeni, ikinci Trump döneminde tasarımdan parayı kazanıp üretimi düşük kâr marjı ile nerede gerçekleştiği fark etmeden gerçekleştiren bir sisteme prim verilmeyeceğini düşünmem. Tersine mühendislik başta olmak üzere çeşitli yöntemlerle üründen tasarım sırlarına gidilebilmesi imalat sistemini de kontrol edebilmeye zorluyor. O zaman Adjust’ın yapay zekâ çağında mobil oyun üretimi ile ilgili tespitlerine bakalım.

Yapay zekâ destekli oyun geliştirme konusunda Adjust’ın tesptileri şöyle: “Yapay zeka, oyun geliştirme süreçlerinde özellikle prosedürel içerik üretimi alanında köklü bir dönüşüm yaratıyor. Artık yapay zeka algoritmaları; oyun seviyeleri, dokular ve tüm oyun ortamlarını dinamik biçimde oluşturabiliyor. Bu sayede her oyun oturumu benzersiz bir deneyim sunuyor. Bu gelişme, yalnızca oyuncu etkileşimini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda geliştiricilere manuel tasarıma ihtiyaç duymadan kapsamlı ve çeşitli oyun dünyaları yaratma imkanı tanıyor. Yapay zekanın entegrasyonuyla birlikte oynanamayan karakterler (NPC'ler) de önemli bir evrim geçirmiş durumda. Bu dijital karakterler, artık oyuncularla gerçek zamanlı etkileşim kurabiliyor; bu da hem hikaye anlatımını güçlendiriyor hem de oyun deneyimini daha tepkisel ve canlı hale getiriyor. Oyuncular, kendilerine yanıt veren bir oyun dünyasında daha derin bir bağ kurarak deneyimin içine daha kolay çekiliyor. Ayrıca yapay........

© Ekonomim