OI, AI kadar önemlidir (II)
Berkeley Üniversitesi adının çok geçtiği açık inovasyon yazılarımın ikincisinde Türkiye’de Özyeğin ve Koç Üniversiteleri’nin içinde olduğu kurguya değinmek istiyorum.
Açıkçası açık inovasyon yazısının ikincisini yazma planıyla ilk yazının sonuna son anda (I) eklemesini yaparken Türkiye’yi bu kadar ilgilendiren bir konu olduğunun farkında değildim. Başlangıçta spota ekleyip sonra çıkarmak zorunda kaldığım Red Hat ve Arkas konularıyla diziyi tamamlamayı hesaplıyordum. Ancak Özyeğin Üniversitesi’nin kamu, özel sektör ve akademiyi bir araya getiren yapay zekâ platformunun tanıtım toplantısına katıldığımda daha fazlasının yapılması gerektiğine inandım.
Daha önce defalarca Agentic AI üzerinden ele aldığım sektörel ve kişisel yapay zekâ konusunda böyle bir adımın atılması sevindirici. Yeni inisiyatifin merkezinde yer alan Özyeğin Üniversitesi Yapay Zekâ Platformu, akademi, kamu ve iş dünyasının sinerjisiyle finans, perakende, üretim, bilişim ve medya gibi sektörlerde yapay zekânın olası etkilerini tartışmayı ve yenilikçi uygulamaların hayata geçirilmesi için tarafsız bir ortam sunmayı hedefliyor. Üç aylık aralıklarla toplantılar ve “Yıllık Yapay Zekâ Forumu” gibi etkinliklerle bilgi paylaşımında bulunacak ÖzÜ Yapay Zekâ Platformuna, Özyeğin Üniversitesinin yanı sıra, platformun akademik ortakları Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Berkeley Haas Institute for Business Innovation’ın da destek olması planlanıyor.
Özyeğin Üniversitesi Yapay Zekâ Platformu, yapay zekânın getirdiği dönüşümle gelişen iş modelleri, veri güvenliği, etik ilkeler ve regülasyon gibi başlıkları gündeme alarak, Türkiye’nin yapay zekâ ekosistemine katkıda bulunacak stratejik bir adım atmayı planlıyor.
Platform şimdiden Anadolu Grubu, Credit Europe Bank, FİBA, FİBA Perakende (GAP, Forever21, lululemon, M&S), FİBABANKA, Gelecek Varlık, Hitit, Hepsiburada, İş Bankası, KoçDigital, Lenovo, Mavi, Migros, Pegasus, QNB, TAV, Trendyol ve Yıldız Holding gibi iş dünyası temsilcilerini bünyesine katmış durumda. Doğru bir yaklaşımla sayıyı çok yükseltmek yerine 30-40 düzeyinde tutma kararı alınması sevindirici; çokluk her zaman saadet getirmiyor.
Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Barış Tan, yapay zekâ ile sınırlı kalmayan bir kurgu oluşturuyor ve bunu şu sözlerle açıkça ifade ediyor: “Üniversitemiz, yapay zekâ odağında küresel etki yaratacak ve sektörel dönüşüme katkı sağlayacak bir bilgi ve etki ağı oluşturmayı hedefliyor. Yapay zekânın iş yapış biçimlerini, liderlik anlayışını ve çalışanların gelişimini kökten dönüştüren bir paradigma olduğuna inanıyoruz. ‘Global Etkisi Yüksek Girişimci Araştırma Üniversitesi’ vizyonumuzla, başta Türkiye olmak üzere Orta Doğu, Orta Asya ve Avrupa gibi bölgelerde bilgi ve çözüm üreten bir merkez haline gelmeyi amaçlıyoruz. İş dünyasıyla kurduğumuz yakın ilişkileri, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasının temel yapı taşlarından biri olarak görüyoruz. Yapay Zekâ Platformu’nu ise sektörel dönüşümün öncü çözümlerini kollektif hareketle üretme anlayışımızın bir çıktısı şeklinde konumlandırıyoruz. Karşılıklı öğrenme, ortak çözüm geliştirme ve kamuya katkı sağlamayı amaçlayan bir ortak akıl yürütme alanı yaratıyoruz” diyor.
Yapay zekânın küresel ekonominin ve toplumsal dönüşümün öne çıkan en güçlü dönüştürücü dinamiklerinden biri olduğunu belirten Özyeğin Üniversitesi Araştırma, İnovasyon ve Etkiden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrşadi Aksun, “Akademinin, bu dönüşümün hızına ve kapsamına kayıtsız kalması mümkün değil. Biz de teknoloji ve inovasyon alanındaki gelişmiş kaslarımızdan aldığımız güçle Özyeğin Üniversitesi Yapay Zekâ Platformu’nu hayata geçirdik. Platformumuz; yeni teknolojik gelişmeleri, etik ve hukuki boyutları ile ele alan genel yapay zekâ konuları; iş dünyasının süreçlerini dönüştüren yatay ve sektöre özel dikey çözümler olmak üzere üç eksene odaklanıyor. Bu özelliklerin tamamını tek bir potada birleştiren bu kapsamlı adımımız; sektör, kamu ve akademiyi buluşturarak güçlerimizi birleştirmeyi ve ortak projeler geliştirmemizi sağlayacak. Bu anlamda paydaşlarımız ile Türkiye’de bir ilke imza attığımız için gururluyuz. ÖzÜ Yapay Zekâ Platformu sayesinde; Üç aylık toplantılarla en güncel gelişmeler sektör liderleri ile paylaşılacak, değerli konuşmacı ve panellerle sorular yanıtlanıp tartışmalar yapılacak, bire bir görüşmeler ve........
© Ekonomim
